Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2022 23:40 - Белгите и Белгия
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 2844 Коментари: 25 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.

Белгите са група гало-германски народи, живели между Ла Манш и река Рейн поне от III век пр.н.е. Първото записано сведение тях е от 58 г. пр.н.е., когато Юлий Цезар разполага легионите си в римската провинция Нарбонска Галия и започва завладяването на останалата част от Галия. През 56 г. пр.н.е. той се сблъсква с група племена в северната част на областта, които са петнадесет на брой и живеят покрай крайбрежието на морето – между реките Рейн и Лигер (днешна Лоара).[1]

Историците от XIX и началото на XX век дълго време се занимават с проблема дали белгите са келтски или германски племена. В „Записки за Галската война“ Цезар пише, че Галия е разделена на три части, обитавани от аквитани, белги и гали.[2] От това би следвало, че белгите са различни от галите. От друга страна, той казва: horum omnium fortissimi sunt Belgae („от всички гали белгите са най-храбри“).

Племена от групата на белгите

В книгата си Цезар включва към белгите следните племена:[3]

  • Амбиани
  • Атребати
  • Адуатуки
  • Беловаки
  • Церози[4]
  • Калети
  • Кондрузи[4]
  • Ебурони[4]
  • Менапии
  • Морини
  • Нервии
  • Пемани[4]
  • Реми
  • Суесиони
  • Велиокаси
  • Виромандуи

Споменатото по-късно племе на тунгрите вероятно е друго име на ебуроните, доколкото Цезар изтребва напълно това племе. Други племена, причислявани към белгите, са левкитетреверите и медиоматрикитеПосидоний включва също и армориканите в Бретан. След римското завладяване страната на белгите е наричана от римските автори Галия Белгика. Тя се простира от Лутеция (Париж) на юг до река Рейн на север и изток.

По времето на Цезар белгите преминават Ламанша и се настаняват в Южна Англия, където техни градове стават Магнус Портус (днес Портсмът) и Вента Белгарум (Уинчестър).

Белгите участват във въстанието на Версенжеторикс през 52 г. пр.н.е. След окончателното им покоряване Цезар обединява трите части на Галия (териториите на белги, гали и аквитани) в една огромна провинция (Gallia Comata), която по-късно е реорганизирана от Октавиан Август според традиционното ѝ културно разделение. Северната част, римска Белгика, се простира на изток до Рейн и от Северно море до езерото Lacus Brigantinus (дн. ез. Констанс), включвайки части от днешна Западна Швейцария. Столица на Белгика е град Реми (дн. Реймс).

При Диоклециан провинцията е разделена на две части: Белгика Прима със столица Аугуста Тревирорум (Трир) и Белгика Секунда със столица Реймс. Двете стават част от диоцеза Галия.

През V век напълно романизираните белги са покорени от франките.
/.../
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D0%B8
 

Кралство Белгия (на нидерландски: Belgiл; на френски: Belgique; на немски: Belgien) е държава в Западна Европа. Тя граничи с Нидерландия, Германия, Люксембург и Франция, а на северозапад – със Северно море.

Белгия се намира на културната граница между германска и романска Европа. Географски и културно Белгия е на кръстопътя на Европа и в продължение на последните 2000 години е била свидетел на непрестанни приливи и отливи на различни раси и култури. Вследствие на това в Белгия са се претопили келтскатаримската и германската култури, а по-късно се е добавило влиянието на Франция, Нидерландия, Испания и Австрия...
/.../

Най-ранните данни за заселване на днешната територия на Белгия са останки от неандерталци на възраст около 100 хиляди години.[22] Неолитната Култура на линейно-лентовата керамика достига източните части на страната около 5000 г. пр. Хр., като свързваните с нея останки от селища имат защитни стени.[23][24][25] През този период от северозападна Франция до Нидерландия е разпространена характерна керамика, която някои автори свързват с културата на линейно-лентовата керамика, а други – с преднеолитно население, съжителстващо с нея в региона.[26] С по-късно неолитно население се свързват Неолитните кремъчни мини в Спиен.[24] Изглежда през следващите столетия земеделието изчезва от територията на днешна Белгия и отново се възстановява с разпространението на Михелсбергската култура.[24]

Населението на днешна Белгия започва да нараства по-съществено през бронзовата епоха във II хилядолетие пр. Хр. Страната е в обхвата на три последователни археологически култури – културата на полетата с погребални урни,[27] халщатската култура[28] и латенската култура.[29] Последните две, отнасяни към желязната епоха, се свързват с индоевропейско население и по-конкретно с келтите или техни преки предшественици.[30] Около V век пр. Хр. се появяват и първите исторически сведения за келтско население в региона, което по това време установява контакти със Средиземноморието, а в средата на II век пр. Хр. започват да се използват монети.


Наименованието на съвременната държава идва от името на белгите – група келтски народи[31][32] (макар при някои от тях да има видимо германско влияние[33]), обитаваща региона при завоюването му от римляните.[34][35] 

/.../
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D1%8F#cite_note-Witt1997-35

ПП: Белгите нямат нищо общо като етнос с древните българи, както лъжат някои любители на историческата фантастика и на куцата лингвистика!...
Белгите приличат на траките по историческа съдба – били са завладени от ромеите и са се ромеизирали...



Тагове:   белгия,   история,   белги,


Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - За белгите като българи съм цитирал не едно авторско изказване.
22.02.2022 10:11
Хайде сега да видиш и още няколко неща.

"Така "...древните германци, които етнонима "алан" произнасяли като "фалон" и с това име наричали половците-кумани". Следва да обърнем внимание на това, че за древноевропейските тюркоезични диалекти звукът "ф" не е характерен. По-вероятно е тази дума да е имала формата "валон". Точно в тази си форма думата е запазена до днес у белгийците. Тук началният звук "в" е протеза, а "алон" е донякъде измененото "алан". Така валоните са потомци на аланите, които тук, съдейки по всичко, са придошъл народ. Автохтонно население на тази територия видимо са били предците на днешните фламандци. Отправна форма на на този етноним е била думата "фламанд", която на съставните й части можем да поделим така: фла-м-анд. Опитът ни в разшифровката на тюркските етноними подсказва, че в изходния вариант на гръцката или латинска транскрипция на тази дума началният звук е бил или [θ], или (th) - който на руски език следва да се прочете като (т). Освен това наличието на две съгласни една до друга в първата съставяща може да е признак за изпуснат между тях звук (а). Затова първата съставяща в изходния си вид по-скоро е имала формата "тала", което в древнотюркски език е означавало или "степ", или "грабя". Втората съставяща от разглежданата дума - "ман" е фонетичен вариант на думата "мин" (аз), която в дадения контекст може да носи семантиката "човек". Последната съставяща "д" е съкратен вариант на афикса "ды". Изходната дума за етноним на фламандците е "таламинды" и е означавала или "племе на грабителите", или "племе на степняци".

Половците - кумани валонци? :)

Етническият състав на населението на Галия в началото на новата ера доста надеждно е определен въз основа на данните, посочени в "Записки по галската война" на Юлий Цезар. В самото начало на съчинението си той пише: "В своята съвкупност Галия се поделя на три части. В едната от тях живеят белгите, в другата - аквитаните, а в третата - тези племена, които на собствения си език се наричат келти, а на нашия - гали. Всички те се различават едни от други с особен език, учреждения и закони". В този откъс са споменати три народа - белги, аквитани и келти или гали. При това не става ясно защо територията на белгите и аквитаните се нарича според етнонима на третия народ - галите. Семантично-етимологичният анализ показва, че и трите етнотермина са тюркоезични думи, изменени в минимална степен. В съчиненията на античните автори първият от споменатите етноними - белги - се среща в най-малко три варианта, показани в таблица 27. Според данните от графа четвърта кореновата част на този етнотермин е многозначната тюркска дума "белги", която в превод означава "знак, белег, черта, граница, сигнал". Последните съставящи в третия и четвъртия вариант - "ки" и "ты" са съответно афиксите "къы" и "ты". Семантиката на този етнически термин ще бъде "пограничните".
Етнотерминът "аквитан" на съставни части се поделя така: ак-вит-ан. Първата съставяща "ак" в превод от тюркски език означава "бял, светъл". Втората съставяща "вит" е латинският прочит на тюркоезичната дума "бит" (лице). Последната съставяща "ан" е думата "эн" (род, порода)."

Белег - бележка - белязвам - бележит - бележа.

От която и страна да го погледнеш :), и славянска, и недотам.
Ако искаш :):):), можеш да се досетиш и за Билге каган.

цитирай
2. kvg55 - mt46,
22.02.2022 11:11
Как да нямат нищо общо? Нали и двете думи започват с буквата "Б" и съдържат някои еднакви букви.
цитирай
3. mt46 - Смях!... https://www.facebook.com/C0nspirat/posts/945304895524927/
22.02.2022 17:42
КЕЛТИ, БЕЛГИ, БОЛГИ, БРИТАНИ, ВЕСИ – ГОТИ = по късно на ВЕСТОГОТИ = на ГЕРМАНЦИ днес, и още куп други наименования на БЪЛГАРИТЕ=ТРАКИТЕ. Това са Български племена, наричани днес Тракийски, които не случайно са им измислени 777 имена на тракийски племена, за да объркват хората и да служат за РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ. Горе изброените племена са тази част от Древните Българи=Траки, които остават тук на Балканския ( БалГарския ) полуостров след библейския потоп, големи групи от този НаРод тръгват във всички посоки на света. В Ирландия има хроники написани 5 в. Пр.Хр. за народа БОЛГИ, чийто наследници са Келтите. Гърци никога не са съществували в древността, това наименование „Гърци“ се появява, след освобождението от Турско, няма нито един император на Византия от гръцки произход, тези на които днес викаме гърци, са били много малко еврейско малцинство във Византийската империя и след освобождението от Турско приемат названието гърци, което пък название идва от БаълГър(ц)и. Българите не сме с нещо повече от останалите хора по земята, но сме много важен елемент на генетично ниво за бъдещето на човечеството. Повечето сведения твърдят, че всички народи имат общ корен, НаРод от който произлизат всички останали, запазил знания които са били загубени за човечеството след голям катаклизъм. Най-новите археологически находки в България дават отговор кой е този народ. В древният шумерски език и писменост има над 150 думи запазили се и до ден днешен в съвременния Български език, В България откриха откъси от Книгата на Мъртвите от Египетската митология, които са по стари с 2 000 години от самата Египетска империя, езика на който са писани е Бохарски език и е диалекта който е използвало така нареченото “ тракийско“ племе Беси. А ако се проследят топонимите из целия свят, има толкова много Български наименования които и до днес не са сменени на реки, планини, морета и местности. Древното име на Гърция – Елада и Елени има обяснение и значение само на Български език и идва от думата посЕлени, насЕлени, население или Село – Солун, и много от древните имена на „гръцките“ градове имат обяснение и значение само на Български език. Името Украйна идва от Българската дума Покрайнина, У-края(йна). Името на Сирия идва от Българския бог Сурва. Името на Шумерския главен бог е ВААL, а столицата е Вавилон – Баалбилон, което на шумерски буквално означава божествен град, представката Балг или бал както те са можели да го изговоря означава бог, божествен. В китайските летописи ние Българите сме останали като Хонури, защото така са можели да изговорят това което чуват китайците от Богури-Хонури, които Хонури европейците наричат Хуни. доказателствата са много и няма как да ги представя в един коментар за да изглеждат убедителни, за да се убеди човек трябва да търси истината. Това което исках да кажа е че аз не мисля, че ние Българите сме с нещо повече от другите, защото това прилича на нацизма на Хитлер, много съм далече от подобни опасни възгледи и съм твърдо против това, но истината си е истина и това което са направили дедите за човешката цивилизация не трябва да бъде изопачавано, крадено и скривано, то си е наше, но на някой му пречи истината и прави всичко възможно тя да остане скрита. Защо ли, с какво сме толкова опасни за тези „хора“ ??????
цитирай
4. dobrodan - Опасни СТЕ - ОБРЪЩАМ СЕ КЪМ АВТОРА НА ТАЯ ФЕЙСБУКОВА ИДИОТИЯ В КОМЕНТАР 3 и лаладжиите покрай него -
22.02.2022 18:10
ЗАЩОТО СТЕ ДУШЕВНОБОЛНИ. И буйствате!
Какво означава това ли?
Покрай две-три късчета истина, авторе, пробутвате тонове лайна.
Ето цветущ пример.

"КЕЛТИ, БЕЛГИ, БОЛГИ, БРИТАНИ, ВЕСИ – ГОТИ = по късно на ВЕСТОГОТИ = на ГЕРМАНЦИ днес, и още куп други наименования на БЪЛГАРИТЕ=ТРАКИТЕ."
ПОСЛЕДНОТО ОПРЕДЕЛЕНИЕ ВМИРИСВА ЦЕЛИЯ ПОЧТИ ВЯРНО ПОСТРОЕН РЕД!

Проблемът не е в неграмотността. Проблемът е, че неграмотните имат интернет (ФЕЙСБУК, те друго не четат. Рядко се случва да питат нещо в? бг-мама, разбира се).
С нескривано удоволствие бих етимологизирал етнонимите, изброени от тоя карък, през езика, от който идват :).
Ще ли се наеме някой да му ги прати?
:):):):)?

цитирай
5. mt46 - https://sparotok.blog.bg/politika/2012/11/25/dali-naistina-ne-prekaliavam.1024229
22.02.2022 18:17
4. voxpop - Здравей Спароток!
25.11.2012 16:44
Отдавна исках да ти пиша, но някак не ми е приятно да съм 235 коментар...
Та по темата: ако не се вземаш на сериозно, въпросът ти е излишен. Имам обаче чувството, че както ти, така и последователите ти сякаш изпадате в някакъв праисторически транс! Не знам дали е възможно да се дистанцираш и да погледнеш отстрани цялостната картинка. Извини ме, ако си прекалено чувствителен и обидчив, но лично на мен много ми напомняте тоталитарна религиозна секта.
Аз не намирам за най-доброто решение за националното ни самочувствие да се ровим в най-древната история и да доказваме някаква чистокръвност и пряк произход, защото това е невъзможно по обективни исторически причини. Ако по нашите географски ширини в дълбока древност са живели траките, с времето генофондът на това население многократно се е обогатявал и променял. Не знам за какво е борбата, но за нас като българи мисля, че най-важното е да запазим самочувствие и здрав разум не заради праисторията си, а въпреки нея, защото като българска нация сме се определили едва след създаването на българска държава и писменост. Според мен много по-важно е да познаваме най-новата си история и да не позволяваме някой да злоупотребява с нея и да я преиначава каквито опити се правят от разни недобросъвестни хора под чужд натиск. Иначе всички приказки за древните богатства и цивилизацията на траките увисват във въздуха!
цитирай
6. mt46 - Пак любителска лингвистика... "Аква" значи "вода"... :)
22.02.2022 22:22
dobrodan написа:
Хайде сега да видиш и още няколко неща.

"Така "...древните германци, които етнонима "алан" произнасяли като "фалон" и с това име наричали половците-кумани". Следва да обърнем внимание на това, че за древноевропейските тюркоезични диалекти звукът "ф" не е характерен. По-вероятно е тази дума да е имала формата "валон". Точно в тази си форма думата е запазена до днес у белгийците. Тук началният звук "в" е протеза, а "алон" е донякъде измененото "алан". Така валоните са потомци на аланите, които тук, съдейки по всичко, са придошъл народ. Автохтонно население на тази територия видимо са били предците на днешните фламандци. Отправна форма на на този етноним е била думата "фламанд", която на съставните й части можем да поделим така: фла-м-анд. Опитът ни в разшифровката на тюркските етноними подсказва, че в изходния вариант на гръцката или латинска транскрипция на тази дума началният звук е бил или [θ], или (th) - който на руски език следва да се прочете като (т). Освен това наличието на две съгласни една до друга в първата съставяща може да е признак за изпуснат между тях звук (а). Затова първата съставяща в изходния си вид по-скоро е имала формата "тала", което в древнотюркски език е означавало или "степ", или "грабя". Втората съставяща от разглежданата дума - "ман" е фонетичен вариант на думата "мин" (аз), която в дадения контекст може да носи семантиката "човек". Последната съставяща "д" е съкратен вариант на афикса "ды". Изходната дума за етноним на фламандците е "таламинды" и е означавала или "племе на грабителите", или "племе на степняци".

Половците - кумани валонци? :)

Етническият състав на населението на Галия в началото на новата ера доста надеждно е определен въз основа на данните, посочени в "Записки по галската война" на Юлий Цезар. В самото начало на съчинението си той пише: "В своята съвкупност Галия се поделя на три части. В едната от тях живеят белгите, в другата - аквитаните, а в третата - тези племена, които на собствения си език се наричат келти, а на нашия - гали. Всички те се различават едни от други с особен език, учреждения и закони". В този откъс са споменати три народа - белги, аквитани и келти или гали. При това не става ясно защо територията на белгите и аквитаните се нарича според етнонима на третия народ - галите. Семантично-етимологичният анализ показва, че и трите етнотермина са тюркоезични думи, изменени в минимална степен. В съчиненията на античните автори първият от споменатите етноними - белги - се среща в най-малко три варианта, показани в таблица 27. Според данните от графа четвърта кореновата част на този етнотермин е многозначната тюркска дума "белги", която в превод означава "знак, белег, черта, граница, сигнал". Последните съставящи в третия и четвъртия вариант - "ки" и "ты" са съответно афиксите "къы" и "ты". Семантиката на този етнически термин ще бъде "пограничните".
Етнотерминът "аквитан" на съставни части се поделя така: ак-вит-ан. Първата съставяща "ак" в превод от тюркски език означава "бял, светъл". Втората съставяща "вит" е латинският прочит на тюркоезичната дума "бит" (лице). Последната съставяща "ан" е думата "эн" (род, порода)."

Белег - бележка - белязвам - бележит - бележа.

От която и страна да го погледнеш :), и славянска, и недотам.
Ако искаш :):):), можеш да се досетиш и за Билге каган.


цитирай
7. mt46 - Да, ама не... Пиле-пуле-пале... също са сходни по звуков състав...
22.02.2022 22:24
kvg55 написа:
Как да нямат нищо общо? Нали и двете думи започват с буквата "Б" и съдържат някои еднакви букви.

цитирай
8. mt46 - О, не го познавам... Случайно мернах поста. Попреписал оттук-оттам /от нашенсите автохтонисти/... :)
22.02.2022 22:27
dobrodan написа:
ЗАЩОТО СТЕ ДУШЕВНОБОЛНИ. И буйствате!
Какво означава това ли?
Покрай две-три късчета истина, авторе, пробутвате тонове лайна.
Ето цветущ пример.

"КЕЛТИ, БЕЛГИ, БОЛГИ, БРИТАНИ, ВЕСИ – ГОТИ = по късно на ВЕСТОГОТИ = на ГЕРМАНЦИ днес, и още куп други наименования на БЪЛГАРИТЕ=ТРАКИТЕ."
ПОСЛЕДНОТО ОПРЕДЕЛЕНИЕ ВМИРИСВА ЦЕЛИЯ ПОЧТИ ВЯРНО ПОСТРОЕН РЕД!

Проблемът не е в неграмотността. Проблемът е, че неграмотните имат интернет (ФЕЙСБУК, те друго не четат. Рядко се случва да питат нещо в? бг-мама, разбира се).
С нескривано удоволствие бих етимологизирал етнонимите, изброени от тоя карък, през езика, от който идват :).
Ще ли се наеме някой да му ги прати?
:):):):)?


цитирай
9. dobrodan - Имаш предвид аквитаните?
23.02.2022 10:23
Правиш връзка с водата? Чудесно, обаче?
Какво означава и в кои езици "тан"?
Кой народ би се нарекъл "вода-небе"?
Такава семантика може да се присвои на територия и вече е правено.
Шумер - Суб-йер; оттам и думите супер, summer, ребус...
Сам виждаш.
Относно aqua имам изненада. Не мога да определя от кой език идва изначално, обаче?
Погледни в линка, защото скриптът ще убие знаците. По-надолу в страницата има интересно значение.

https://classes.ru/all-tatar/dictionary-tatar-russian-cyr-term-62.htm

Не ми е известно римляни да са наминавали по тия земи :).
цитирай
10. mt46 - ...
23.02.2022 22:54
dobrodan написа:
Правиш връзка с водата? Чудесно, обаче?
Какво означава и в кои езици "тан"?
Кой народ би се нарекъл "вода-небе"?
Такава семантика може да се присвои на територия и вече е правено.
Шумер - Суб-йер; оттам и думите супер, summer, ребус...
Сам виждаш.
Относно aqua имам изненада. Не мога да определя от кой език идва изначално, обаче?
Погледни в линка, защото скриптът ще убие знаците. По-надолу в страницата има интересно значение.

https://classes/all-tatar/dictionary-tatar-russian-cyr-term-62.htm

Не ми е известно римляни да са наминавали по тия земи :).

Защо "тан" да значи "небе"? ...
И изобщо не е научно да цепиш думите, както ти уйдисва, да заменяш една буква с друга, за да намериш съответствие с дума от тюркски произход... :)
..."фламанд", която на съставните й части можем да поделим така: фла-м-анд. Опитът ни в разшифровката на тюркските етноними подсказва, че в изходния вариант на гръцката или латинска транскрипция на тази дума началният звук е бил или ... или (th) - който на руски език следва да се прочете като (т). Освен това наличието на две съгласни една до друга в първата съставяща може да е признак за изпуснат между тях звук (а). Затова първата съставяща в изходния си вид по-скоро е имала формата "тала", което в древнотюркски език е означавало или "степ", или "грабя". Втората съставяща от разглежданата дума - "ман" е фонетичен вариант на думата "мин" (аз), която в дадения контекст може да носи семантиката "човек". Последната съставяща "д" е съкратен вариант на афикса "ды". Изходната дума за етноним на фламандците е "таламинды" и е означавала или "племе на грабителите", или "племе на степняци"... :)
цитирай
11. dobrodan - Щом смяташ този тип етимология за ненаучна :),
24.02.2022 11:33
добре.
Би ли могъл да изведеш названието на аквитаните или поне да посочиш убедително обяснение за него....
Или на франките...
цитирай
12. shtaparov - До послеписа материалът ти е добър и ...
24.02.2022 14:06
До послеписа материалът ти е добър и щях да гласувам ЗА него,ако не бе го объркал накрая с неверни измишльотини,почерпени директно от копанята на най-дивата анти-Българска казионщина.
цитирай
13. shtaparov - добре. Би ли могъл да изведеш наз...
24.02.2022 14:10
dobrodan написа:
добре.
Би ли могъл да изведеш названието на аквитаните или поне да посочиш убедително обяснение за него....
Или на франките...

Той не може но аз мога. АКВИТАНИ е ривски екзоним на това племе и означава ВОДНИ (от АКВА + суфикса -ИТ + суфикса -АНИ). Истинското им самоназвание изглежда е било ВАНДЕИ,което означава ВАДЕИ (от думата ВОДА,която в някои наши диалекти е произнасяна като ВАДА).
цитирай
14. mt46 - О, аз не съм и не се правя на голям разбирач в етимологията... :)
24.02.2022 19:48
dobrodan написа:
добре.
Би ли могъл да изведеш названието на аквитаните или поне да посочиш убедително обяснение за него....
Или на франките...

Не може да се намери и обясни произхода и първичното значение на доста думи...
Първичните думи не произлизат от други думи... Може племето аквитани първо да е било наречено "акви" /както славяните са били наричани с/к/лави/... Може франките първо да са се наричали "фраки" или "френки"... Не знаем...
цитирай
15. mt46 - А на мен ми се струва, че доста любители на историята и на лингвистиката са по-диви... :)
24.02.2022 19:50
shtaparov написа:
До послеписа материалът ти е добър и щях да гласувам ЗА него,ако не бе го объркал накрая с неверни измишльотини,почерпени директно от копанята на най-дивата анти-Българска казионщина.

цитирай
16. dobrodan - Щапаров, дори в случая да става дума за римски екзоним,
24.02.2022 19:59
това название не идва от европейски език. То всъщност малко са такива :), като разглеждам.
Не можеш да извеждаш Водни от Вандеи. Вада от вода - да, разбира се.
А сега - това е Бискайският залив. На баските е наречен, нали?
Виж племената на аквитаните. Някои от тях имат странни именца :).
Сещаш ли се през кой език идва името "баски" или да помагам?
цитирай
17. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA
24.02.2022 20:46
Поради изолираното си положение сред европейските езици (в голямата си част от индоевропейски произход), баският език привлича интереса на много учени и псевдоучени, които създават най-различни хипотези за неговия произход. Основният проблем при изучаването на езика е невъзможността за синхронно сравнение извън рамките на съвременните диалекти. В диахронен план липсата на древни писмени източници затруднява фонетичните и морфологични реконструкции. Реконструираният прото-баски език се отнася до времето, когато в баски започват да проникват първите латински заемки (около 1 в.), а в по-далечен план е много трудно или почти невъзможно да се реконструират някакви фонетични правила.

Така едни учени се опитват да свържат баския с етруския език, африканските езици (теория, чийто пръв защитник е Tovar), кавказките езици и др. Има някакви основания за връзка с иберийския език, но не е ясно дали сходствата се дължат на родство или само на съседство. Кавказката хипотеза принадлежи на един от най-известните баски филолози, Луис (Колдо) Мичелена, и е основана на лексикологични синхронни и диахронни изследвания. Доказателствата в нейна полза се приемат от някои учени (Джейкобсон, Блажек), но се отхвърлят от други (Траск). Във връзка с кавказката теория са тезите за връзка между грузински и баски (широко разпространена в Грузия).
цитирай
18. dobrodan - Баските са изумително стар народ, намирам известни сходства с нас в
25.02.2022 13:03
шевиците и носиите им.
Названието им обаче се извежда изключително лесно.
Баскъ - познаваме думата като башкъ през турски.
Различните, другите.
В европейските езици думата се изговаря като masc, маска. Коренът е започнал да означава и "мъжествен", сигурно е имало защо.
Мохшаните :):):) имат практически същия етноним. Както и башкирдите :).
Няма нищо за чудене. Имената на пристанищата Кале и Дувър звучат познато дори и за днешния новобългарски език.
За нас те са заети думи :), а всъщност не са.

P. S. Сега видях горния ти коментар.
Знаем, приятелю, знаем:). Не ни отърва да го признаем.
Чисто статистически - то бива случайни съвпадения, бива, но чак толкова?!
цитирай
19. shtaparov - ( А на мен ми се струва, че доста любители на историята и на лингвистиката са по-диви... :)
25.02.2022 13:57
mt46 написа:
shtaparov написа:
До послеписа материалът ти е добър и щях да гласувам ЗА него,ако не бе го объркал накрая с неверни измишльотини,почерпени директно от копанята на най-дивата анти-Българска казионщина.


Е,заблудил си се- не ти е за пръв път,няма да е и за последен :)
цитирай
20. shtaparov - това название не идва от европейски ...
25.02.2022 13:58
dobrodan написа:
това название не идва от европейски език. То всъщност малко са такива :), като разглеждам.
Не можеш да извеждаш Водни от Вандеи. Вада от вода - да, разбира се.
А сега - това е Бискайският залив. На баските е наречен, нали?
Виж племената на аквитаните. Някои от тях имат странни именца :).
Сещаш ли се през кой език идва името "баски" или да помагам?

Не забравяй приятелю,че назализираната форва на думата ВАДА (ВОДА) е ВАНДА.
цитирай
21. shtaparov - добре. Би ли могъл да изведеш наз...
25.02.2022 13:59
mt46 написа:
dobrodan написа:
добре.
Би ли могъл да изведеш названието на аквитаните или поне да посочиш убедително обяснение за него....
Или на франките...

Не може да се намери и обясни произхода и първичното значение на доста думи...
Първичните думи не произлизат от други думи... Може племето аквитани първо да е било наречено "акви" /както славяните са били наричани с/к/лави/... Може франките първо да са се наричали "фраки" или "френки"... Не знаем...

Ами не може- като системно си затваряме очите за очевидното,така ще е
цитирай
22. mt46 - ...
25.02.2022 20:14
dobrodan написа:
шевиците и носиите им.
Названието им обаче се извежда изключително лесно.
Баскъ - познаваме думата като башкъ през турски.
Различните, другите.
В европейските езици думата се изговаря като masc, маска. Коренът е започнал да означава и "мъжествен", сигурно е имало защо.
Мохшаните :):):) имат практически същия етноним. Както и башкирдите :).
Няма нищо за чудене. Имената на пристанищата Кале и Дувър звучат познато дори и за днешния новобългарски език.
За нас те са заети думи :), а всъщност не са.

P. S. Сега видях горния ти коментар.
Знаем, приятелю, знаем:). Не ни отърва да го признаем.
Чисто статистически - то бива случайни съвпадения, бива, но чак толкова?!

Зализняк отлично е обяснил защо могат да се намерят много случайни съвпадения между думи в различни езици и че те са нещо естествено...
Знаем?... А знаеш ли кое племе е казало за пръв път "А"? И кои племена са казали за пръв път в историята "Бе-е", "Му-у", "Га", "Гра", "Фиу"... :)
цитирай
23. dobrodan - Няма нужда да се връщаме чак толкова назад.
26.02.2022 11:30
Давал съм ти подсказка и друг път :).
От вчера ми се оформиха няколко въпроса към колегията. Отговорите им са изненадващи, меко казано.
Например, можеш ли да кажеш що е това зеленчук? Мисля, че няма да намериш правилния отговор, но се опитай :).
цитирай
24. dobrodan - Добре, няма да те измъчвам:).
27.02.2022 11:27
https://www.google.com/search?q=%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%88%D0%BE%D0%B9+%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%87%D1%83%D0%BA&rlz=1C1CHBD_enBG774BG774&oq=%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%88%D0%BE%D0%B9+%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%87%D1%83%D0%BA&aqs=chrome..69i57.10181j0j1&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Има и Малък Зеленчук, пак там.


ДУМАТА ЗЕЛЕНЧУК ПРИСЪСТВА ЕДИНСТВЕНО И САМО В БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ИЗМЕЖДУ ВСИЧКИ СЛАВЯНСКИ ЕЗИЦИ.
цитирай
25. kirk - Във връзка с белгиге, белгийците
27.02.2022 19:48
Във връзка с белгиге, белгийците... разполагам със свръхсекретни сведения, че шумерският митичен герой Гилгамеш не е бил българинът Билгамеш, както твърди шефът на "Възраждане" и депутат, велииииикият УчьОн Костя Копейкин, а всъщност е бил белгиец на име Белгаменш - Белгийският мъж, Белгийският човек!!! Чудно ми е само защо белгийците не са се сетили??? Навярно, защото не са толкова нещастно тъпи!!! Не питам - констатирам!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19285425
Постинги: 3713
Коментари: 45260
Гласове: 149500
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930