Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2009 15:48 - Три жени (и още малко) в Охрид финал
Автор: rosidi Категория: Тя и той   
Прочетен: 4677 Коментари: 20 Гласове:
15

Последна промяна: 18.09.2009 17:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вече дойде времето и да се прибираме към България. Плана ни беше да се върнем през Гърция, уж за по направо, но всъщност просто да видим и Гърция. За да направим пътя до там още по интересен решихме да минем покрай Преспанското езеро и да продължим към Битула. Пътя от едното езеро до другото е много красив. Разстоянието е 18 км, но се преминава през планинска част. Както ни обясни единия сервитьор в хотела, по този път може да се видят и двете езра от върха. За съжаление времето днес беше решило да се мръщи. Когато взехме да се спускаме на долу започна и да се показва и преспанското езеро.

image

Преспанското езеро е много по-голямо от охридското и съответно, ако охридското се дели от две държави, то преспанското от три - Македония, Албания и Гърция. Естествено най-големите забележителности са в Гърция, но за сега разполагахме само с Македонската част.

image
Времето допълнитело придаде на езерото едно студено и мрачно излъчване. Направи ни впечатление, че имаше пясък и миди, нещо което го нямаше на охридското езеро.

image

И някак съвсем безлюдо и не пригодено за отдих. Дори и селото отсреща беше доста малко.

image

Видахме го, взехме си по едно камъче за спомен и ...потеглихме на път.

image

Последен поглед на картата, аз трябваше да водя до гръцката граница.

image

 И пътя както беше безлюден и никакви коли нямаше и само ние бяхме спрели  - в този момент мина кола на "Каменица" - софийска регистрация. Ей това търговските представители нямат спиране. Малко над колите имаше една малка пещера.

image

Нямаше как да я пропуснем.

image

Стигнахме и до Битола, но преди това имахме инцидент, още като тръгвахме, втората кола нямаха никаква вяра в нас като навигатори и постоянно спираха да питат за пътя и дори след като все пак се разбра, че ги водя в правилна посока. Решиха да си до изхарчат останалите динари и докато се нагласяха да завият към първата бензиностанция, от заглеждане да не се загубят, спукаха гума.  Колегата я смени на бензиностанцията и продължихме към Битола.
Малко снимки и от там в движение.

image

Бреййй, в правилната посока се движим.

image
 
И тук да се извиня, но не знаехме какво снимаме, но самия град имаше доста разнороден облик. От късен социализъм до стари сгради с история.

image

Вече на път към Гърция.

image

И табелата в началота на Гърция, но втората кола пак по своя магичен начин успя да се загуби на прав път. Изчакахме около 30 мин през което време звъняхме по телефона, но те нямаха обхват и вече започнали да се притесняваме получихме следното съобщение: "Кристиян лепи гума при един дядо. Ще тръгнем слад малко..."Решиме, че дори и да нямаме карта и да не знаем пътя ще продължим защото времето напредваше, а ни чакаше път.
image

Дъжда ни следваше и придаваше една мрачна обстановка на всичко.

image

Общо взето плана ни беше да минем през Едеса да стигнем до Солун и да продължим към Серес и Благоевград. На първото крайпътно заведение, което се намираше близо до Едеса спряхме за малко. Още с влизането си попитахме за кафе и отговора беше - не. И аз нали съм веща по чужди езици, щото до сега бях в чужбина опулих едни очи. Как така пък няма да имат кафе.  Добре, че върастния мъж имаше опит с такава като нас и посочи външната част на заведението, която беше много хубава. Не-то всъщност си е било да, но първосигнално реагирахме доста изненадани. Още седнахме и навън заваля...

image

Добре, че кафе е дума дето се разбира и успяхме да си поръчаме, че ако бяхме решила да обадвяме не знам как щяхме да си поръчаме пържени картофи. Хубаво му се насладихме на кафето и писахме на другата група къде сме.

image

Групата сервитьори, които с интерес ни обслужиха и собственика на заведението, който беше много мил,  са зад гъбра на моя екипаж.

image

И ето, че се появиха и гръцки лебеди и нямаше начин да не ги снимаме.

image

Другата група дойде, а ние вече си бяхме изпили кафето, а дъжда вън започна още повече да вали. Те искали да изчакат да поодмине дъжда. Реших, че ако вали два дни аз нямам толкова враме да чакам и ...без карта и навигация трите жени тръгнахме към Солун. Обявихме им развод и толкова!
Вече на влизане в Солун.

image

Обърнахме голямо внимание на магазина за мотори на втория етаж.

image

И тук решихме да вкараме женска логика. Всички градове от влизането в тях се кара само на право и според мен се стига до центъра. Гледахме и за табели, но полза от тава нямаше, просто успяхме да се ориентираме без грешка къде е пристанището и веднага разбрахме логиката на техните улици - еднопосочни във всяка посока през улица. В мига в който видяхме крайбрежната улица в ляво, видях и паркниг, оправихме се към него, заобиколихме и паркирахме и тръгнахме да видим и Солун.
Началото на крайбрежната алея.
image

И тук вече сме на Бяло море. (ама умрели от студ)

image

И все пак бързахме да видим и Бялата кула.

image

Гледаката  от ляво на алеята.

image

И още един красавец, съответно тръгна с нас.

image

И Бялата кула в по близък план

image

Гледката отдясно на кулата.

image

И съответно гледката отляво на кулата

image

На връщане минахме през цялата алея с кафета с изглед към морето, но това кафе най-много  ни хареса с тези вентилатори. Явно е голямо удоволствие през жегите да си пиеш кафето тук.
image

И стигнахме площад Аристотел
Порадвахме се на гълъбите, имаше някаква презентация на някаква фирма в тези бели шатри насред площада и успяхме да си хванем едно балонче от там.


image

Друго е да хванеш на Аристотел големия пръст на левия крак.

image

Чак не поварвахме, че и времето беше с нас, защото спря да вали единствено през времето прекарано в Солун.

image

На излизане от Солун и по пътя за Серес, задръстването в посока Солун, като че ли нямаше край.

image

Границата стигнахме в доста приличен час, минахме вече като абсолютни европейки - с лични карти и отпрашихме за Благоевград. Успяхме бързо да се ориентираме и намерихме хотел, стаята беше страхотна, имаше и нет и щастието беше почти пълно. Поръчахме и пици и само дето не заспахме прави. На сутринта пихме кафе в хотела и започна едно обясняване на - кой, какво  и къде е платил и разиграхме монополи на живо и понеже администраторката много ни се радваше успя да направи и финалната снимка с парите и листа със сметки. До Бургас, понеже пътя го знаем, преди да се качим на магистралата само два пъти се объркахме, но пък веднага се усещахме- щото надписите са на български, но табелите не винаги са поставени там където трябва.:)))оказа се, че ние много по-добре и по-бързо се оправихме от другата кола. Макар и  успокоението на мъжете е, че ние много добре сме можели да се оправяме само като прибелим очите, развеем косите и с открием деколтетата си е тяхно мнение,  всъщност просто сме по оправни.
image

п.п искам да благодаря на злика и на батето, на злика защото даваше съвети за снимките, а на батето - защото ползвах неговата програма качена в блога му (без той да знае):)))



Тагове:   охрид,   още,   малко,   ТРИ,


Гласувай:
15



1. анонимен - Браво!
18.09.2009 16:54
Страхотни сте!За миг не се усъмних,че сте градски!Смели, готини, навити и оправни!
цитирай
2. valiordanov - Уау. . . СТрахотно! Благодаря ти ...
18.09.2009 17:06

Уау...СТрахотно! Благодаря ти Рос!
И как увлекателно разказваш само.....А сега пътя в Българско не е ли документиран?...
цитирай
3. rosidi - да
18.09.2009 17:10
ан.1 верно, че сме оправни най-вече:)))
Вале - то това вече не го броим за път, макар че миналата година като ходих до Боровец три пъти обарках пътя под вещото ръководство на друга приятелка. :)))явно като сме в непознатото се оправяме по-добре.
цитирай
4. rustam - На мене
18.09.2009 17:11
Най-много ми хареса втората снимка. Има нещо символично и лирично в нея. Като композиция също е добре, с хубав акцент.
Защо ми се струва, че на снимка 23 - пред бялата кула, русокосата членка на екипажа...показва среден пръст?
Този блогър злика последно време просто е навсякъде из блога.....
цитирай
5. rosidi - рустаме
18.09.2009 17:27
така ти се струва, членката е културна жена и не прави такива неща. А за злика - ами може си го момчето, компетентен е в неговата си област.
цитирай
6. анонимен - Браво!Браво!
18.09.2009 17:36
И - блазе ти!Не само, че си била там, а и че така увлекателно го разказваш!
Най-вече - огромна БЛАГОДАРЯ!
цитирай
7. rosidi - тит
18.09.2009 17:59
наистина си заслужаваше всичко :)))
цитирай
8. mikaela19 - Роси
18.09.2009 18:42
Добре си изкарала:)))
цитирай
9. sowhat - е роси
18.09.2009 19:04
радвам се че си изкарала и ти страхотно :))
хубави снимки
цитирай
10. ploudinperper - http://ploudinperper. blog. b...
18.09.2009 19:24
http://ploudinperper.blog.bg/politika/2009/09/18/haide-da-vi-vidim-gerbadjii-shte-sprete-li-bezumieto-v-rila.399914
цитирай
11. анонимен - Какви сте разпасани котарани
18.09.2009 19:49
Нямам думи, тигрици.
цитирай
12. cornflower - Много хубав постинг, а дамите са ...
19.09.2009 08:25
Много хубав постинг, а дамите са прекрасни!
цитирай
13. voinov50 - :)))))))))))))))))
19.09.2009 09:16
Три пъти си пия кафето с теб, Рос ;)
Битула? Наистина, когато го казват се чува като Битула, но си е Битола...
Още веднъж направих една хубава разходка с теб и "напити кафедаки" в Гърция, а пържени картофи е "тиганитес пататес" :))))))))
Там малко по на на юг написах и разказа "Кой съм аз".
Пък и "Еди куле" сте видяли (по наше време беше обиколена с някакви ламарини - вероятно заради ремонт) и големия паметник на Александър...
Догодина ще ви е по-лесно :).
Браво!
Поздрави на целия боен женски екип!
цитирай
14. mmagy - Браво Рос!!!Морско момиче си ти, та ...
19.09.2009 09:40
Браво Рос!!!Морско момиче си ти,та на суша ли нЕма да се оправиш!Прекрасно ми беше да попътувам с вас!
Прегръщам те:)))
цитирай
15. rosidi - аа
19.09.2009 11:17
войнов - добре, че не се наложи, но пък си мисля, че щяме да се оправим. Цялота разходка в Солун беше просто случайност и от страна на времето и за това, че идея нямахме къде отиваме.
Маги - така си е. Оказа се, че добре се оправяме:)))Прегръдка и за теб и май е време да пием едно кафе на местна почва:)))
Люба - благодаря ти:))
цитирай
16. анонимен - Всички обичат zlika, ха-ха
19.09.2009 12:54
Излизам да свърша много важна работа, като се върна ще дам безценен коментар :-)

\m/
//
цитирай
17. анонимен - Бря, че хубаво в Тесалоники
19.09.2009 14:52
(на мнение съм, че градове и имена трябва да се изговарят на родния им език) Започвам да се ядосвам, че съм отказвал екскурзии до Гърция :-(

За изгубването: бате Ники, с който бяхме в Букурещ каза, че навън никога не се е губил, а саом в Байганландия. Ние се загубихме в Бяла (преди Русе) :-D

Яка джитканица! Да имаш повече възножности за повече подобни джитканици! :-P

\m/
//
цитирай
18. doriana - Иииииииии. . . . ма, добре си попъ...
23.09.2009 17:24
Иииииииии....ма, добре си попътувала!
Утре и аз ще сглобя преживелиците ми за последния месец, през който липсвах и аз по пътищата!
Поздрави!
:)
цитирай
19. rosidi - дориана
23.09.2009 17:28
ето това няма да пропусна:))))
цитирай
20. hel - Прекрасни разходки.
24.09.2009 12:38
Чудесен гид си. Показа достатъчно, за да уловим атмосферата на местата, които сте посетили, както и вашите изживявания. Много хубави снимки!
Благодаря за изживяването!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosidi
Категория: Тя и той
Прочетен: 715581
Постинги: 264
Коментари: 2023
Гласове: 16778
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031