Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2009 17:25 - Какво виждат нашите очи
Автор: rosidi Категория: Тя и той   
Прочетен: 1257 Коментари: 8 Гласове:
14

Последна промяна: 14.10.2009 17:34


В предния постинг tit направи един хубав коментар:

9.
tit - Господ няма вина, че не виждаме чудесата му!:)
12.10 19:40

Едва ли го забелязва.Ние сме онези, които трябва да гледат!:)

Поздрав!

Нейния коментар ми припомни една друга съвременна притча, част от книгата на съвременния руски писател Владимир Мегре. Не е изключено тази история да ти се стори твърде сантиментална. Но тя показва един широко известен факт – красотата е предимно в очите на гледащия. Така че, ако някога, някоя жена е особена в твоите очи, струва си, да опиташ и невероятното, за да я имаш.
Жена – богиня
Живели някога на света един обикновен мъж и една обикновена жена. Жената се казвала Елена, а мъжът – Иван. Връщал се мъжът от работа, сядал на фотьойла пред телевизора, четял вестник. Жена му, Елена, готвела вечеря. Давала му вечерята и крещяла, че нищо не прави у дома, че печели малко… Иван се раздразнил от вечните скандали на жена си. Но не й отговарял с грубост, само си мислел: „Самата тя е размъкната повлекана, а и изисквания има. Съвсем друга беше, когато се оженихме – красива, ласкава“. Веднъж, когато жената с крясъци накарала Иван да изхвърли боклука, той, неохотно откъсвайки се от телевизора, отишъл на двора. Връщайки се, се спрял до вратата на дома си и мислено се обърнал към Бога:
- Боже мой, Боже мой! Зле потръгна животът ми. Целия си живот трябва да пропилея с такава истерична и грозна жена? Та това не е живот, а адска мъка.
И изведнъж Иван чул тихия Божи глас.
- Бих могъл да те спася от това нещастие, сине мой: да ти дам прекрасна богиня за жена, но когато съседите видят тази промяна, ще изпаднат в огромно изумление. Нека направим така: ще променям постепенно жена ти, ще вселя в нея дух на богиня и ще я правя постепенно по-красива. Но запомни – ако искаш да живееш с богиня, твоят живот трябва да стане достоен за богиня.
- Благодаря ти, Господи. Заради богиня, всеки мъж би променил живота си. Кажи ми само: кога ще започнеш да изменяш жена ми?
- Ще я променя малко още сега. И с всяка минута ще я изменям към по-добро.
Прибрал се Иван у дома, седнал на фотьойла, взел вестник и включил отново телевизора. Но не му се чете, не му се гледа филм. Няма търпение да погледне – не се ли променя жена му поне малко. Той станал, отворил вратата на кухнята, опрял се на рамката на вратата и внимателно започнал да разглежда жена си. Тя стояла с гръб към него, миела съдовете, останали след вечерята. Елена веднага почувствала погледа и се обърнала към вратата. Погледите им се срещнали. Иван разглеждал жена си и си мислел: „Не, никакви промени не стават с жена ми“.
Елена забелязвайки необичайното внимание на мъжа си и нищо не разбирайки, пооправила косите си, бузите й поруменели и попитала:
- Защо ме гледаш така внимателно, Иване?
Мъжът й не мислейки какво казва, произнесъл смутено:
- Може ли да ти помогна да измиеш съдовете? Помислих си, защото…
- Съдовете? Да ми помогнеш? – тихо попитала удивената жена, сваляйки си престилката.
- Аз вече ги измих.
„Като че пред очите ми се променя – помислил си Иван – изведнъж стана по-хубава“.
И започнал да бърше съдовете. На другия ден след работа Иван се забързал с нетърпение към къщи. Нямал търпение да види как мърморещата му жена се превръщала в богиня.
Дали вече има много от богинята у нея? А аз като преди съм си същият. За всеки случай ще купя цветя, за да не падна в очите на богинята.
Отворила се вратата на къщата и Иван застанал като омагьосан. Пред него стояла Елена с официална рокля, която самият той й бил купил преди година. С красива прическа и лента в косите. Той се объркал и неловко подал цветята, не откъсвайки поглед от Елена. Тя взела цветята, въздъхнала тихо, отпуснала ресници и се изчервила леко. „Колко прекрасни са миглите на богинята! Колко кротък характер има тя! Каква необикновена е вътрешната й красота и външността й“. На свой ред се удивил Иван, като видял маса, с прибори от най-хубавия сервиз и две свещи на масата и две чаши, и храна, упойваща с божествен аромат. Когато седнал на масата, жена му седнала срещу него, но веднага скочила отново, казвайки:
- Извини ме, забравих да включа телевизора ти, а купих и нови вестници за теб.
- Няма нужда от телевизор, а и не ми се четат вестници, в тях се повтаря все едно и също – отговорил Иван най-искрено – по-добре кажи как би искала да прекараш утре, нали е събота.
Съвсем объркана Елена попитала:
- А ти?
- Купих два билета за театър за нас. Но през деня, може би, ще се съгласиш да по обиколим магазините. След като ще ходим на театър, добре ще е да ти купим подходяща рокля.
Иван почти казал съкровените думи: „Рокля, достойна за богиня“, но се смутил, погледнал я отново и въздъхнал. Пред него на масата седяла богиня. Лицето й сияело от щастие, очите й блестели. Стаената й усмивка била леко въпросителна. „О, господи, колко прекрасни са богините! А ако става все по-красива с всеки ден, ще успея ли аз да съм достоен за богинята? – мислил си Иван и изведнъж като мълния го пронизала мисълта: трябва да успея! Ще успея, след като богинята е до мен. Трябва да я попитам и помоля да роди дете от мен. Ще имаме дете с най-прекрасната богиня“. За какво се замисли Иване? Или виждам вълнение по лицето ти? – попитала Елена мъжа си.
Той седял развълнуван, не знаейки как да заговори за съкровеното. Та шега ли е да се моли богиня да роди дете от теб?! Такъв подарък Бог не му бил обещавал. Не знаел как да каже желанието си Иван, станал и почнал да подръпва покривката и промълвил, изчервявайки се:
Не зная… Може ли… Но аз… исках да ти кажа… Отдавна… Искам да имаме дете, прекрасна богиньо.
Елена пристъпила към мъжа си. От изпълнените й с любов очи по зачервената й буза се стекла сълза. Тя сложила ръката си на рамото на Иван, опарила го с горещия си дъх. „Каква нощ! Какво утро! Какъв ден! О, колко прекрасен е животът с богиня!“ – мислел си Иван, докато обличал за разходка втория си внук.

 




Тагове:   очи,   Какво,


Гласувай:
14



1. анонимен - Благодаря, Роси!:))
14.10.2009 19:19
Наистина - чудесата зависят от нас самите!
А любовта е най- голямото от тях!:))
Приятна вечер!
цитирай
2. анонимен - Роси
14.10.2009 20:20
това и аз го имам на постинг http://darling.blog.bg/drugi/2009/08/13/jenata-boginia.379453
Жената Богиня
вярно е че мъжа прави жената и обратно
Поздрави
цитирай
3. rosidi - даа
14.10.2009 20:41
контрасти - напълно си прав
тит - по повод коментара ти:)))важното е, че е вярно
Дарлинг - и при теб го четох и при авангарди преди почти година, но хубаво е повече хора да го прочетат
цитирай
4. анонимен - Жени vs. мъже
14.10.2009 23:52
Ще стана педал най-накрая и ще съм щастлив :-D

\m/
//
цитирай
5. malkiatprintz - Абеееее. . . . то че е така, така е, ...
15.10.2009 01:49
Абеееее.... то че е така, така е, обаче ако се случи някой, който не отбира от божествени работи.... Ц! Преоблякъл се Илия, погледнал се – пак в тия! ;)
цитирай
6. rosidi - да
15.10.2009 10:26
злика - тя тази работа така не става, а и ти и така си си добре:)))
Принце - ееее, има и такива, ама не всички, слава богу :))))
цитирай
7. martito - Поздравления за избора и на откъса, ...
15.10.2009 15:33
Поздравления за избора и на откъса, и на книгата:)
цитирай
8. doriana - Иииииииии, страхотно! Ето, аз се ...
19.10.2009 10:14
Иииииииии, страхотно!
Ето, аз се чудех какво липсва при мен, а то било - да видя божеството в съпруга, който всяка вечер нахълтва с кални обуща у дома...
:))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosidi
Категория: Тя и той
Прочетен: 715336
Постинги: 264
Коментари: 2023
Гласове: 16778
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031