Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2009 23:26 - Митове и легенди за Бургас І част
Автор: rosidi Категория: Тя и той   
Прочетен: 3421 Коментари: 15 Гласове:
5

Последна промяна: 28.10.2009 23:40


Преди няколко месеца един познат ми прати една много готина страница в която изключително добре са описани както хората така и самия Бургас. Много се смяхме на определени неща, които ние като бургазлии си го знаем, че е така. Показах го на моята приятелка и най-голямо впечатление и направи това определение, че бургазлии носят придимно адидас. След като ходи на национално състезание с нейния клуб, тя беше категорична, че за бургазлии адидас наистина е емблема. Ето част от този сайт.

БУРГАС
Бургас, или още познат като "Бъ съ" е област намираща се в зоната наречена "Провинция" Бургас (или бъ съ) е още познат като:
  • зоната на здрача
  • града по пътя от Созопол за Сл. Бряг
  • мястото къдетo да носиш "АДИДАС" е равносилно на това да си безсмъртен

 

ХАРАКТЕРНИ ИЗРАЗИ И ДУМИ
  • Странджанка е еквивалента на принцеса (филията с кайма,сещате се), вероятно има връзка със Странджа планина
  • "Авъъъъъъъъъъ..." е характерен израз на смесени чувства вариращи от възхищение и изненада до възмущение.
  • "Малииии...." - виж. "Авъъъъъъъъъъ..." , производна на възклицанието "Майко...".
  • думи като "лице,маняк,лек,чУек,батка,луд" са характерни за обитателите на Бургас на възраст от 10 до 25 години
  • също така друг пример: "Въй чоек наиш ква мания стана ее ??" - говорещият изразява силни емоции по повод на отминало събитие с грандиозно значение, например кой с кого се сбил вчера.
  • Биличка - лимка (мн.ч. Билички) - в Етишопия познато като стъклено топче
  • Мърда - питате се кого бургазлий наричат така? ами такива като теб...
  • Дънкито - това е запазена марка панталон, който може да се намери само в Бургаско и околието.
  • Цъкни - пусни осветлението
  • "Как е/Ко стаа, бате/батка" – поздрав, смесващ в себе си, радост от срещата, както и уважение към събеседника
  • известните варианти на думата "слабо" са : слабунс слабичко и известната личност Слабомир Слабеев по прякор "Бай Слаби"
  • Напоследък навлизат и някои нови изрази от типа "бургаски селски турцизъм" , като например : "Харашми", което е Меденруднишкия вариант на "Хараби", "Харабия" и т.н. /т.е. "много добре"/.
  • машина - нацепена батка от махалата,с която по-добре да си нямаш работа.
  • Всички са задължени да поставят сричката "ве" във всяко изречение. Това е закон. Ако не го правите може да ви помислят за луд или едва ли не извънземен. (напр. "Така ли ве маниак", "Ши хоим ли са напукаме ве", както и др.). Измяната се наказва с лишаване от свобода или побой 5-та степен.
  • "Тряя си в системата/схемата , батка / луууд / маняяяк" - агитация към включване в бизнеса
  • "Схема" - бизнес
  • "Ай на кафенце - в общия случай значи покана за разходка до магазин на адидас, или посещение на заведението "Силвър"
  • BMW 3 - компакт - колата на безсмъртните (алтернативния вариант на АДИДАС)
  • Ко стаа, ЛЕЕЕЕЕЕЕК !" - Добър ден!
  • "Нацепен" - индивид от мъжки пол използващ стимуланти, стероиди и всякаква вредна за човешкото тяло химия
  • "айляк" - новонавлязла дума напоследак /с пловдивски произход/ синоним на "лек"
  • "Ти луд ли си ве/Ти болен ли си?" - типичен отговор при разговор между двама в случай че някой от тях не му допадне нещо от дискутирането
  • "ВЪЪЪЪЙ как са накъртих снощи/Как са изпомпах" - "Как се надрусах/напих снощи"
КУЛТУРА Бургазъ е считан за център на културата. Причините са неизвестни. Има някой много важни културни феномена,които допринасят за цялостния културен образ на града.
  • Силвър клуб,Бакарди,Бродуей,Дриймс,Наталис са известни кафенца в жк."Центъра",където се събират всички батки и мутрески. Няма значение на кое кафе се отиде,защото всички са абсолютно еднакви. Това са единствените места в града,където могат да се чуят новите сетове на DJ Double D от 2004година.
  • McDonald"s - там всеки "маняк" и "яка мастия" ходят да обядват..нищо че не са гладни...ходенето в този ресторант представлява една религия и показност на класа и култура...място за провеждане на срещи и уговаряне за "изпалки" освен заведение за хранене. От климатиците мирише на мухал.
  • Операта - след полунощ,преди прибиране от поредното напиване
  • хамбургерите на КиМ (църква Кирил и Методий) където се предполага използване на кучешко и коте месо...
  • пиците на свободния ....две за уеф и пидисе...екстра...само да не ви прибара някоя батка с рижава коса издребнял поглед и въпрос "НЕЩО?" ( виж ХАРАКТЕРНИ ИЗРАЗИ И ДУМИ точка 6 ) внимавайте много с отговора.
  • Клуб ХОТ (до автогарата)Това е най-известната дискотека за набор от 96 до 92,адидас манияците "БЕЗСМЪРТНИТЕ"...Там ходят всички лапенца които след 5 часа кавги с техните получават 5 лева и си копуват кутия бяло Виктори и 2 лева за вход...Също така ходят "БЕЗСМЪРТНИТЕ" с АДИДАСА които те гледат лошо (ТИ не ги гледай) и ако ги изгледаш на криво просто изгаряш .. те са силни и познават мутри...ВСИЧКИ СА РЕДОВНИ ТАМ! защото другаде не ги пускат
  • Нощен клуб "Липата" познат още като (L.A).Заведението е с пълен лукс като почнем от тоалетната и завършим до кухнята които ги делят едно парче фазер.Така наречената тоалетна е хибрид между ров изкопан от диво прасе и счупен стол.Ароматизатори няма поради факта, че колкото и да слагат немогат да препборят миризмата.Капацитетът и е голям, защото много влизат малко излизат (подобни на гардероба от филма "Нарния"),Интересни неща които могат да се чуят в тоалетната на Липата (освен стонове на мъртвопияни мъже и жени (в повечето случай)) са и случки от личният живот на някоя готвачка.Следващата невероятна забележителност е невероятно чистия въздух (обеснява се от липсата на прозорци).Резидент на липата е една невероятно симпатична червенокоса дама.Ако докато ви взима поръчката извади телефона си който е скрила междугърдите си, които повярвайте няма как да не забележите, моля не обръщайте внимание мотото на липата е "Нашият личен живот е и ваш".Атракции които предлагат заведението е бой на живо (ако и не с ваше участие), алкохолизирани хомоеректус от всякакъв пол които само срещу две мили думи ще потанцуват за вас. Липата също се препоръчва от лекари ако имате силен запек.Причината е наличието на много кози косъм присъстващ в повечето гозби които заведението предлага.
  • МОРСКАТА ГРАДИНА - мястото,където може да излезете на разходка с приятелката/я си,да разходите кучето,да погледате морето,лятото да се попечете на чистия плаж и да се потопите в чистото море....Това би трябвало да е така,а сега е време да ви запознаем с грубата реалност : Морската е предимно - изтръпнали наркомани,чудещи се къде да се "боцнат" на спокойствие
    - детските кътове са задънени с боклуци,там се навъртат само най-пропадналите стафари (виж "Стафар")
    - малоумни 14-годишни лекенца,разхождащи питбули 2 пъти по-големи от тях с единствената цел да видят другите "к"ъв мъж съм аз,разхождам питбул"
    - метали,купуващи от "Абсолюта" мента и ром,с едничката цел да пият,реват като говеда(те го наричат пеене) и да се търкалят като свине из храстите или по земята /За тях няма зиме-лете,абонирани са за пейките около "Охлюва" - разни полу-живи пенсионери,от които можеш да чуеш само : "Казвам ти,Пено,туй младото поколение,само хулигани.По наше време е-хе-е-е" ; същите пенсионери лятно време задънват алеята пред Летният театър(дето сега е с таван), само и само да слушат от околните пейки концерта на някоя залязваща звезда като Веско Маринов или на някой/я от малко живи техни връсници напр. Лили Иванова./
    свърталище на :
  • Има два фонтана с доста странно съдържание,минаващо за вода..Разните рампи около Пантеона са превърната в сборище на скейтъри,байкъри и разни други откачалки,покачени върху различни превозни средства.Ако сте под 16 (защото в Бургас всички изглеждат по-големи и страшни и личните карти се ползват само да се "чертаят магистрали") и искате да се напиете от мъка по несподелена любов - Морската е Вашето място. Романтично място за разходки е крайбрежната алея,ако представата Ви за романтика се базира на купчина боклуци и малки,мръсни кръчми наречени "капани". Във въпросните капани могат да Ви приложат направо кур-капан,като Ви изръсят цаца + бира = 7-8 лв,което си е жив обир,но на кой му пука.Има и други постройки от обществено значение:
    - лудницата,където трябва да бъдат затворени доста от милите ни съграждани
    - дискотека "Лятната вселения",за която по-младите не знаят,но преди години там пак имаше дискотека с друго име,докато един пиян юнак не реши,че там е мястото да се кара със 160 км/ч,вечер в нетрезво състояние.В резултат млади момче и момиче си отидоха ей така
    - култовата зона "Солници" - говори се,че там са заровени повече трупове от колкото на гробището и знаейки за събития от "златните мутренски години",никой не сме да копае на повече от 50 см в пясъка,че току-виж и намерил нечие мумуфицирано тяло
    - ЖП линията, по която се срещат мангали на места и съответно изчезва някоя друга релса
    - заведението "Чадъра" - видно място за събор на моторджии
    - дискотека "Текила" или "Читалнята",или "Клуб 54" , еба ли му майката, всяка година е с ново име,но бургазлии си го знаем като "текилата".Едно от малкото приятни места,с готино ретро парти.
  • бар "Barcode" - само хаус музика,предимно се консумира минерална вода,поради това,че повечето посетители са консумирали "линийки","бонбони","копчета" и всякакви подобни наименования,опсиващи амфетамини,екстази и прочее витамини за деца.Набързо сглобена барака от 1 кубик бракуван чамов материал, и внимавайте да не изтървете цигара на пода,че ще изгори целият бар за минути.
    - до входа на пристанище е свил гнездо популярен клуб "Капитаните" - един от най-старите бардаци в Бургас,дето и глухите са чували за него
  • И да не забравяме разбира се култовото заведение "Казиното". Сега все ще се намери някой злонамерен маняк да каже че то никога не е работило (долна инсинуация), но ние знаем че това далеч не е така.Около ембламатичната сграда направиха опит да се пръкнат няколко кръчмета и барчета долнопробен тип "капанче".

Изключтелно сме горди,че тази година не къде да е,а в МОРСКАТА ГРАДИНА се проведе фестивала "Spirit of Burgas".То не беше пропаганда по медии,то не беше чудо.Видя се и Европейската организация,и Ивропейското пристанище и млади Европейци,лапнали по шише бира и хилейки се самодоволно,че и те са част от Европата,пък нищо,че е кенефа.Само дето не уточняват,че целия "Спирит ъф Бургас" е поместен в тази статия и,о да ние сме горди да се наречем спарт... е-де бургазлии

 



Тагове:   Бургас,   митове,


Гласувай:
5



1. basst - Много се смях и аз! Аз не съм от Бур...
28.10.2009 23:30
Много се смях и аз! Аз не съм от Бургас, но там живея! Вярно е това, който го е написал...:):):)
цитирай
2. lubima - хахах да така си е))) а първото което ...
28.10.2009 23:34
хахах да така си е))) а първото което научих когато дойдох да живея в Б-с беше www = вай, вай, вай)) така бургазлии изписвали адресите в интернет))е шегичка разбира се)))
цитирай
3. rosidi - да
28.10.2009 23:38
баст-понеже страницата е дългичка и аз поскъсих малко от нещата и пак излеза за три постинга материал, но наистина много се смях
Любима - а това "дънкито" само като го чуеха и знаеха от къде съм:)))
цитирай
4. анонимен - Разсмя ме здраво!:))
28.10.2009 23:41
Не е само по бургашко /сливенски израз/ така!:)
За мен Бургас си остава града на Петя Дубарова с котешките стъпки и романтиката!
Лека нощ!
цитирай
5. allbi - въййй
28.10.2009 23:43
най-верната ми дружка от Бургас
ще и го цъкна :)))
цитирай
6. rosidi - да
28.10.2009 23:46
Тит Алби - има още две части и те са доста весели:))
цитирай
7. анонимен - Въййййййй,
29.10.2009 00:22
а това- цъкнат, токнат и облякан?
и дънкито-много се смях като го чух за пръв път
и адидаса-хаха,
и БМВ-то

а като реших, че трябва да опитам "Странджанки", пък като ми обясниха, че това си е принцеса с кайма...


И забравихме-Ena cafe!!!-там пък какви съм ги чувала и виждала, малииииии...
цитирай
8. malkiatprintz - Хех. . . . яко :) Но ако не си го видял ...
29.10.2009 04:40
Хех.... яко :) Но ако не си го видял сам, просто не може да се разбере в пълната му красота :)
цитирай
9. анонимен - Ох Роси
29.10.2009 07:47
Колко съм се смяла над това, когато ми го изпратиха.
Но за съжаление има и голяма доза истина - за Меден Рудник, за Адидасите за "бургазлийте" - по точно страндажнци , пишещие се за бургазлии , които въйкат , цъкнат и тн.
Аз съм от Бургас, ама наистина от Бургас , пра пра пара пра баба ми е живяла тук още когато Бургас е било две къщи и черква и ми не ми е приятно когато слага всички бургазлии под един знаменател.......
Но статията е весела .
Дай на "провинцията" и другата част за да има какво да ни одумваат. Ние поне имаме смелостта да се присмеем над недостатаците си
цитирай
10. mamas - Сега нямам време, но ще се върна!
29.10.2009 09:51
Нещо да си припомня и много ново да науча :)))
Поздрави!
цитирай
11. lubima - ооо да))) "дънкето" си е ...
29.10.2009 10:17
ооо да))) "дънкето" си е запазена марка))
цитирай
12. zippo - :)
30.10.2009 16:43
Отбивам се само, за да драсна няколко реда, които може да бъдат полезни на онези, които смятат все пак да се отправят към Бургас, за да се разходят по пустия (вече) плаж... или по работа. Не претендирам за изчерпателност и, както може би ще забележите (или поне онези от вас, които познават Бургас по-отблизо), "обектите"са предимно на walking distance от сградата на операта.
(Заведенията са подредени по реда, в който изникнаха в съзнанието ми и по никакъв друг критерий):

* "69" - на ъгъла на "Христо Ботев" и улицата над операта :)
+ прилично обедно меню, доста богато, много евтино. Извън обедното меню готвят ИЗКЛЮЧИТЕЛНО вкусно, но пада голямо чакане. Никога не е претъпкано и може да си чуеш приказката.
- намира се на тротоара на доста оживена улица, сервитьорките са муднички и не особено любезни, затварят абсурдно рано.

* пицария "Маската" - на ъгъла на "Александровска" и гореспоменатата малка уличка
+ прекрасни пици (доколкото това е възможно в България), промоции
- доста претъпкано, сервитьорките изпадат в ступор, когато видят повече от 4-ма души и посмъртно не могат да се справят. Затварят в 23.00

* "Бохем" - на "Александровска", една пресечка под "Маската"
+ хубави салати (без тези с риба тон), приятна атмосфера (ако има места), работи денонощно
- сервитьорките гледат на кръв, ако се появи по-голяма компания и никога не знаят какво има в дадено ястие. Има горен етаж, който е тих и абсолютно прекрасен, но работи само за групи над 20 души, или нещо от сорта, а сервитьорките в подобни случаи гледат като тези от "Маската"

* пицарии ""Red Fox" (до "Малибу")
+ готвят вкусно, но предимно салати и подобни.... мезета и сухоежбини, обслужването тази година е по-добро от миналата, когато не бяха чували за "Krombacher", макар че въпросната бира фигурираше в менюто
- цените са малко по-високи, действа се баааааавно

* "Малибу" (това всеки ще ви каже къде е)
+ голямо разнообразие от коктейли (алкохолни и безалкохолни), кремчета, мезенца, глезотийки, бързо обслужване, част от заведението работи денонощно
- много намусени сервитьорки (иначе обаче са много изпълнителни и експедитивни)

* "Старата котва" (или някаква там "... котва") - на края на "Богориди", преди Морската градина:
+ води се тузарско някакво и с това плюсовете се изчерпват
- мудно, претъпкано (нужни са резервации в по-кофти дните), "Узо"-то е мастика, бъркат поръчки, завишени цени. Категорично не ви го препоръчвам.

* "Старият капитан" (около пл. "Баба Ганка", Катедралната църква и концертната зала):
+ отлично се справят с компании 5-15 души, готвят вкусно, имат не твърде, но достатъчно богато меню, сервитьорките са мили, справят се (когато загреят), семеен бизнес, всичко е прясно. Цените са... да кажем, народни и малко над.
- забутано е, не става за тузарски демонстрации пред чужденци :), ако отидете в началото на работния ден (малко преди обед), на сервитьорката винаги й се спи и шанса да обърка нещо, е огромен. Узото е мастика (но то това няма смисъл да го казвам...), тоалетната е гадна...

* "Родевата къща" - пак някъде там
+ готвят МНОГО вкусно, Узото е узо :))), бързо обслужване (леко сервилен сервитьор, но се преживява), справят се прилично и с относително големи компании, чисто е, светло, приятно.
- хм... забутано място, ужасни правописни грешки в менюто, безумни преводи на ястията (но ако приемем, че сме отишли да ядем, а не да четем, няма проблем), музиката може да не допада на всички в компанията (италиански шлагери от 60-те, аз лично много ги обичам)

* ресторантът на хотел "Аква"
+ готвят вкусно, обслужването е бързо
- изглежда стерилно чисто, но има жътварки (които са си летящи хлебарки, откъдето и да ги погледнеш), ако седнете под/около климатика, ще ви изнесат като ледена скулптура (има 2 маси, които не са засегнати от него и номерът е да ги уцелите. Подсказвам - до вратата са).

* ресторантчето на крайбрежната алея след "BARCODE":
+ има прекрасно панирано сирене с мед и орехи, отлично приготвени морски дарове, обслужването е добро
- в пиковите часове е ужасно натоварено и музиката е оглушителна (особено вътре), няма тоалетна

* "Murphy's" (ж.к. "Лазур", зад бл. 75 (някъде зад Краставицата):
+ идеално за квартална кръчма, тъй като ако опознаете сервитьорките, вероятно няма да искате да им извиете вратовете.
- носят ти бирата с уискито, хляба и соса - след като си приключил с основното, бъркат поръчки и създават уникално комични ситуации ("- Извинете, какво представляват калмари "Мърфис"?"/ "Мииии... свинско с бекон.") и други подобни. Освен това е забутано и скъпо.

* билярда в сградата на Операта (до входа на Кукления театър). Е това си го оставих за десерт. Най-доброто.
+ току що смениха сукното на масите, освен това са цели 5, почти винаги има свободна, приятни сепарета, мноооого тънки питиета (така де, стига да можеш да си ги позволиш... аз там си пия веднъж годината "моето" уиски, заради което през другото време на близвам уиски ;) То пред него всичко друго бледнее) - огромно разнообразие на бърбън, скоч, други алкохолни и безалкохолни напитки, божествена музика (джаз, чил аут и т.н.т.), перфектно, ненатрапчиво обслужване. Работят до много късно.
- а сега де... климатикът е малко гаден (това го изсмуках от пръсти).

Лелеееее... колко нещо изписах.
цитирай
13. анонимен - zippo, а "Ena cafe"? Още ли не си ходил?
31.10.2009 10:23
А "Старата котва" не искам да си спомням. Претъпкано, мръсно, шумно, със сервитьори на 19-58год., седнали и пушат на бара. Кой казва, че е тузарско?
В другите не съм ходила или не знам имената им.
цитирай
14. rosy - Благодаря!
21.06.2011 19:19
Стана ми и смешно и тъжно, постинга е стар. Вече не съществуват доста от тези заведения, не прочетох нищо за кафе"Ена" с огромния аквариум с пирани и акули и други такива хищни!
цитирай
15. rosidi - rosy
21.06.2011 22:18
наистина си е и смешно и тъжно, а кафе "ена" трудно ще влезе в митовете и легендите. Мисля, че е временно явление :))но питай shtakalka за това
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosidi
Категория: Тя и той
Прочетен: 715340
Постинги: 264
Коментари: 2023
Гласове: 16778
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031