Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2010 07:59 - Имало е и мравка и щурец
Автор: rosidi Категория: Тя и той   
Прочетен: 1739 Коментари: 6 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Опита ни да подражаваме на европейците разказан като приказка:

Обичайна версия:

Мравката се труди неуморно цяло лято под палещите лъчи на слънцето – потегна къщичката си и събра храна за зимата. Щурецът мисли мравката за глупава и се смее, танцува и играе през цялото време. Но ето идва зимата – и мравката си е сита и на топло. Щурецът няма нито храна, нито подслон, и така си и умира от студ.

Поука: Бъди отговорен за себе си!

Съвременна версия:

Мравката се труди неуморно цяло лято под палещите лъчи на слънцето – потегна къщичката си и събра храна за зимата. Щурецът мисли мравката за глупава и се смее, танцува и играе през цялото време.

Когато идва зимата, щурецът дава пресконференция и запитва публично защо мравката трябва да е сита и на топло, когато другите нямат такива облаги.

Всички телевизионни канали се надпреварват да показват снимки на зъзнещия щурец на фона на видеоклип, в който мравката се е разположила в удобния си дом пред трапеза, отрупана с храна. Цялата страна е поразена от този контраст. Как е допустимо това – в такава богата страна да се позволява на бедния щурец да страда по този начин…

Жабокът Кермит се появява заедно с щуреца във всички шоута в най-гледаното време по телевизията и всички зрители се разплакват, когато двамата заедно пеят “Не е лесно да си щурец”. Правозащитници организират демонстрация пред къщата на мравката, а телевизиите ги заснемат как дружно пеят “Ние ще победим”. След песента цялата група коленичи да се моли за щуреца и връхлетялата го неправда.

Голям брой значими общественици и познати лица обясняват в интервю в най-гледаното коментарно предаване по телевизията как мравката е забогатяла чрез експлоатация и на гърба на щуреца. Всички те внасят молба в парламента за незабавно увеличение на данъците на мравката, за да може тя да честно да даде своя дял за развитието на обществото.

След това Комисията за равноправие на гражданите съставя Проектозакон за икономическото равноправие и за онеправданите щурци и го внася за гласуване с валидност със задна дата – от началото на лятото. Мравката е глобена за нарушаване на този закон за недаване шанс за работа на пропорционално количество щурци и след като е неспособна да плати новия си данък със задна дата, домът й бива конфискуван от правителството.

Известна политическа дама – кандидатка за президент на страната – убеждава старата си адвокатска фирма да почне да представлява щуреца и да заведе дело за обида и клевета срещу мравката. Делото е гледано пред съдебен състав, назначен от съпруга й няколко години преди това – и включващ само представители на съсловието “самотни безработни родители, получаващи помощи от държавата”. Мравката губи делото.

Баснята завършва точно когато виждаме щурецът да дояжда последните трохички от храната, събрана от мравката – а правителственото жилище, в което е настанен – и което съвсем случайно е старата къща на мравката – лека-полека се руши, защото щурецът никога не го поддържа. Мравката е изчезнала в преспите сняг наоколо. Щурецът е намерен мъртъв в инцидент, свързан с наркотици, и вече изоставената къща е окупирана от банда паяци, които започват да тероризират мирния до скоро квартал.

Поука: Мислете много за кого ще гласувате на следващите избори!

източник:http://www.georgievi.com/blog/?p=713



Тагове:   мравка,


Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hristo27 - Не е важно какво правиш, а кой стои ...
12.09.2010 10:05
Не е важно какво правиш, а кой стои зад гърба ти! :)))
цитирай
2. nkf - Справедливостта изисква мравката ...
12.09.2010 15:35
Справедливостта изисква мравката да бъде освободена от данъци (освен 10 %) за издръжка на избираем от нея съдия и полицай.Щурецът незабавно да бъде лишен от всякакви подаяния(освен ако не са по желание и от сърце),да му бъде забранена просията и протеста , а ако нарушава тези забрани-да се въдвори в специализирана високооградена,гола поляна с надпис на входа "трудът те прави свободен(от порока на мързел и нетрудово придобиване на имущства)" , където да бъде държан изкъсо от несговорчиви термити.
цитирай
3. анонимен - Тази притча
12.09.2010 15:37
ми е позната и я харесвам. И сега я прочетох два пъти. Но всеки път си задавам въпроса - Кой поръчва музиката? КОЙ финансира цялата кампания в защита на щуреца? Явно, не съм политически дозряла, за да проумея това. Но съм убедена, че всякакви такива борби за справедливост се правят в интерес на някой, и това не са бедните и онеправданите. В случая май печалившите са паяците.
цитирай
4. bigbrother2 - Кой ли е измислил думичката спра...
12.09.2010 20:17
Кой ли е измислил думичката справедливост? Това е една празна думичка.
цитирай
5. monaliza121 - Този
13.09.2010 13:08
Този щурец да не би да е ром?:))))))
цитирай
6. roy - Това е дна дълбоко социална драма, ...
22.09.2010 10:14
Това е една дълбоко социална драма, която прокламиращите себе си за застъпници на народа, няма начин да пропуснат да яхнат.А такива драми дал господ - бедните певци нямат пенсии(нищо, чи са живели като за пет живота , сега са онеправдани),учители...,лекари...Сега на дневен ред са социалните домове.Това е невиждана мерзост, която се ръководи и финансира от виновниците за същите тези драми.Крадеца вика: Дръжте крадеца.
Аз знам за кого ще гласувам.Да му мислят заблудените, защото те са тези, които понасят най-тежките последици на тая мерзост.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosidi
Категория: Тя и той
Прочетен: 720003
Постинги: 264
Коментари: 2023
Гласове: 16779
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930