Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2011 22:18 - Дилетантски наблюдения върху банковите лихви
Автор: rosidi Категория: Тя и той   
Прочетен: 1858 Коментари: 7 Гласове:
12

Последна промяна: 21.07.2011 12:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Хубави мисли и добри коментари


След дълги увъртания, шикалкавения, намеци и откровени лъжи банките в България най-накрая се видяха принудени да признаят очевидното: лихвите по кредитите в България са сред най-високите в Европейския съюз, по-точно третите най-високи след тези в Унгария и Румъния. Това, което не се казва изрично, но е факт, е, че българските лихви са с мъничко по-ниски от унгарските и румънските, но са драстично по-високи от средните за Европа – между 30 и 50 процента повече.


 

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Да, казват банкерите, това е така, обаче и лихвите по депозитите в България са сред най-високите. Това би трябвало да звучи като компенсация – много вземаме, но и много даваме.

Не разбирам много от банково дело; и не претендирам.

Но простата, обикновена логика говори, че и двете неща – високи лихви и по кредитите, и по депозитите – са вредни за икономиката, за обикновените хора и за живота като цяло.

Първо за високите лихви по кредитите.

Съвсем близко е до ума, че ако една гръцка фирма например получава финансиране на 5% лихва, а българската – на 10, българският бизнесмен вече е загубил всичките си конкурентни предимства, описвани обикновено като евтина работна ръка, по-ниски цени на консумативите и по-ниски данъци. Тези конкурентни предимства между другото не са съвсем коректно описвани, понеже токът в Гърция например не е много по-скъп, отколкото в България.

Същото се отнася и за потребителските и ипотечните кредити. Средната лихва по потребителски кредит в закъсалата Гърция е около 4 процента, в България ипотечните кредити са на около 8 на сто. При това положение един грък, който иска например да си купи имот с външен ресурс, е с няколко стъпки по-напред от българския си конкурент.

Така високите лихви по кредитите убиват икономическата активност, понеже всъщност, независимо от известното възстановяване на кредитирането, те действат забранително: за да се изкарат тези лихви, трябва много висока норма на печалба, от порядъка на 12-15 процента, която не е много лесно постижима.

Към тази по същество ограничителна политика се прибавят и лихвите по депозитите. Те, както се хвалят банкерите, са високи, средно около 5,5 на сто. Фактическото следствие от тези високи лихви е, че дори и по-състоятелните българи губят интерес за икономическа дейност, понеже банката им гарантира приличен доход от парите, които имат.

Например, ако един човек има 1 милион лева, той трябва да избере в какво да го вложи – производство, търговия, нещо друго или просто да го сложи в банката на едногодишен депозит. Дори и да е на средните нива на лихва, а той не е, понеже за такива суми и срокове има други условия, годишният доход от този един милион е около 60 000 лева, което прави около 5000 лева на месец.

Познавам хора, които правят толкова пари на месец, от собствен бизнес, обаче за тях те се скъсват от работа и поемат сериозни рискове. А притежателят на милиона си ги получава без напъване. Какво тогава би го накарало да си извади милиона от банката и да го завърти в реалната икономика?

Може и да не съм съвсем прав, но ми се струва, че банките в България действат точно обратно на духа и философията на банката като институция, на смисъла от нейното съществуване. Противно на някои доминиращи разбирания, работата на банката не е просто да изкарва пари, а да върти колелото, което произвежда благата.

В българския вариант банките не само не въртят това колело, а и му турят непрекъснато спирачки.

Ама те са си добре.

източник: 
http://www.ekipnews.com/news/mnenia/komentari_na_georgi_daskalov/diletantski_nabljudeniq_vyrhu_bankovite_lihvi_/111889/




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - pipinana
20.07.2011 22:48
ne komentiram
цитирай
2. bigbro - Дилетантски коментар
21.07.2011 14:08
Банките са възникнали като помощник на развиващата се икономика.
Сега те искат да управляват икономиката. Затова има и кризи
цитирай
3. nkf - "След дълги увъртания, ши...
24.07.2011 01:51
"След дълги увъртания, шикалкавения, намеци и откровени лъжи "... Е,какви са тези лафове в статия за лихви и банки?
цитирай
4. nkf - ne komentiram И добре правиш!...
24.07.2011 01:52
анонимен написа:
ne komentiram

И добре правиш!Даже можеше да не ни уведомяваш.
цитирай
5. strianakiev - Ако човек реши да прави коментар на нещо...
24.07.2011 14:43
не е лошо да се запознае с по-големи подробности...Опита Ви да направите подобно нещо само показва, че тази материя не Вие от най-познатите...Това, че някой е казал нещо за нещо още не означава, че това нещо му е ясно...Накратко ролята на банките се е променяла и се променя постояно...но целта им си остава една... узаконен грабеж...
цитирай
6. luben - така си е
27.07.2011 13:15
от друга страна и лихвите по депозитите тук са много, много по-високи от тези на запад!!!
цитирай
7. aidriell - Лихвите са добри
21.08.2011 22:54
Те са отражение на риска в цялостната икономика и валутният риск да си държиш парите в лева който никога не е бил на по високо ниво .
Взависимост от гледната точка ако е кредит плащаш повече защото банката също е неплатежоспособна и трябва да плаща доход на инвеститора който и е дал пари за да не фалира така че кредити високи = депозити високи и ако си от страната на депозант никак няма да си доволна даже бих казал ниска е лихвата и кредитите трвябва да са на 28 % профилактично за попарване на всяка надежда за харчене на пари които не са изработени от хората което има и добър ефект че снижава консумацията и забавя процеса на тотално побркване на хората по измислиците на капитализмът
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosidi
Категория: Тя и той
Прочетен: 720499
Постинги: 264
Коментари: 2023
Гласове: 16779
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930