Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2009 18:35 - Къде е вярата ни
Автор: rosidi Категория: Тя и той   
Прочетен: 4521 Коментари: 38 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Винаги когато наближи голям християнски празник, по определени телевизии започват разни филми, които с удоволствие гледам. Определено до сега християнската религия се оказа с най-разнищваната и противоречива история. Вече на всеки здраво мислещ човек му стана ясно, че християнството е прокарано с определена цел – подчинение на обществената маса.
Едно от първите неща подложени на съмнение е кога, от кого и защо е написан новия завет.

И тъй като Новия завет се състои от множество книги, предлагам да ги разгледаме поотделно, като започнем с четирите евангелия.

Но нека първо да се потопим за миг в историческата обстановка в която са писани евангелията, и в която са се случили събитията, описани в тях.

ЦИТАТ
В последните столетия преди Рождество Христово Юдея се намирала току-речи постоянно под тежкото иго на иноплеменници.
Изпод владичеството на персийците тя минала под властта на Александър Велики, а след неговата смърт - под владичеството на египтяни, сетне на сирийци, а след кратковременна независимост - под властта на римляните, които обложили юдеите с данък и за цар поставили Ирод. 
Страдайки под чуждо иго, юдейският народ се утешавал с надеждата за скорото идване на Спасителя или Месия - Христа, обещан от всички пророци.

Източник: "Жития на светиите", Синодално издателство, 1991 г.

Ето в тази историческа действителност се ражда, живее и умира Исус наречен Христос (Помазаника)

След смъртта на Исус неговите ученици се разпръсват и започват да проповядват Евангелието (Благата вест)

И почват да пишат Евангелия. Обаче, оказва се, че от четирите евангелия, приети за канонични и включени в Библията, само две са писани от апостоли (Матей и Йоан) а другите две са писани от ученици на апостолите. Марк - ученик на Петър, и Лука – на Павел.

Освен това се оказва, че всички евангелия са писани на старогръцки, и никое на езика, на който е говорил Христос – Сина на Бога. Което най-малкото е странно, защото ако вярваш, че Исус е син на Бога, а ти си негов последовател, ще искаш да запазиш Словото на Бога в оригинал, на езика, който Исус е говорил.

Обаче до нас не са достигнали текстове, които да са запазили словото на Исус в „оригинал”

Което веднага повдига въпроса: КОГА са писани евангелията? Историците и учените, които изследват този въпрос са почти единодушни че най-ранните запазени текстове се датират според хартията на която са написани в края на I и началото на II век сл. Хр. Докато анализа на текста и езика, на който са написани показва, че е най-ранната възможна дата, на която е написано кое да е от Евангелията, е между 64-74 г. сл. Хр.

Въпросът, който следва да се зададе тук е – защо е трябвало да минат 30-40 г. след смъртта на Христос, за да се сети някой да запише това, което се е случило? Защо няма нито един текст записан на езика, който Христос е говорил?

Разбира се има и отговори – защото са били преследвани учениците, не са запазени оригиналите на Евангелията, а само преписи, не знаем на какъв език първоначално са написани Евангелията, до нас може да са достигнали само преводи.

Аз няма да обърна внимание на тези ХИПОТЕЗИ и ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ, а ще разгледам евангелията такива каквото са, защото те са основата на християнската вяра. Ще обединя първите три евангелия (наречени синоптични) – На Матей, на Лука, и на Марк и ще ги разглеждам паралелно. На евангелието от Йоан ще се спра по-късно.

Синоптичните евангелия
Матей, Марк, Лука

Ще започна с т.нар. „синоптичен проблем”
За какво става дума?

Този проблем е забелязан още през XIX в.
Става дума за това, че в евангелието на Матей и на Лука се съдържа около 70-80% от текста на евангелието на МАРК. С други думи, текста на МАРК е използван като източник за написването на текстовете на евангелието на Матей и на Лука. Или с още по-други думи – авторите на текста на евангелие на Матей и на Лука, буквално са преписвали от текста на евангелие на Марк.

Интересно. Матей, който е бил свидетел на това, което е правил Исус, е преписвал дума по дума от това което Марк е написал. А пък самия Марк не е очевидец на това, което се е случило. Възможно ли е свидетеля, очевидеца, Матей да е преписвал от Марк?

Ами не е възможно. Защо тогава Матей е преписвал от Марк?
Единствения отговор е, че човекът, който е писал евангелие на Матей, не е Матей, апостола. Авторът на евангелието на Матей не е Матей.

Всъщност в древността това не е нещо ново – един текст да се подписва от името на някой известен герой, за да се придаде тежест и достоверност на този текст. Обаче първите текстове, където пише „евангелие според Матей” се датират от 4-ти век, което означава че може да се добавени впоследствие от някои от преписвачите на това евангелие. Но не това е най-важното.

По-големият извод който следва да се направи тук е, че евангелията не са боговдъхновени, както е прието да се смята в православната и католическата църква, а са плод на съчинения на хора, които въз основата на спомени, легенди, лична гледна точка и писмени източници са написали тези т.нар. евангелия. И не можем да твърдим за никое от трите синоптични евангелия, че са написани от очевидец, защото Марк не е бил очевидец, а пък за автора на евангелие на Матей, видяхме че не е Матей, а Лука сам казва че не е очевидец.

Много други гледни точки дават и гностиците, последователи на същия клон на ранното християнство, които са вярвали не точно във върховния бог, а в по-нисш създател, докато християните подчертавали, че единствено Божия син Исус е едновременно човек и бог, гностиците проповядвали, че обикновените хора могат да се свържат с Господ. 
Нека проследим изгубените и намерени евангелия в хронологичен ред.
49-62 г. Павел пише първите писма – най-ранните текстове от Новия завет (НЗ)
65-95 г. Евангелия от Марко, Матей, Лука, и Йоан (НЗ)
110-150 г. Евангелия от Тома и Петър (не в НЗ) ; Второ съборно послание на Петър, най-късната книга в НЗ; Евангелие на Мария (вероятно гностическо)
(100 – 130 г е възхода на християнския гностицизъм)
Ок. 150 г Написани Евангелие от Юда, Евангелие на Истината,Тайната книга на Йоан (всичките гностически)
150-200 г- Евангелията от Марко, Матей, Лука и Йоан за първи път са обявени за достоверни 
Ок. 180 г – Епископът на Лион Ириней осъжда гносточеските учения нарича Евангелие на Юда „лъжлива история”
275 – 300 г- Познатите християнски възгледи се налагат сред вярващите.
365 г. – Епископът на Александрия първи прави списък на 27-те книги от НЗ 
Ок. 380 г.Християнството става официална религия на Римската империя от първия християнски император Константин.
От хронологията и фактите – вече намерените гностически текстове става ясно, че в новия завет са включени книги, които имат за задача да представят християнството в определена светлина и да дадат власт на определени хора в случая на служителите на църквата. Те са тези, които дават толкова информация, колко те преценят и много често се оповават на тези текстове, които те са подбрали и залагат на сляпата вяра без възражения. Няма пълен атеист, всеки вярва в по своя си начин в Бог, и жалкото е да ни натрапват вярвания вместо да ни покажат, че всеки има в себе си божията искрица и че молбата ни към Господ не е необходимо да минава през цензурата на свещеника е да се уповаваме на неговата воля и решение.

П.п част от текста е заимстван от salim.(kladata.com)


 


Тагове:   вяра,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Не богохулствай!
20.04.2009 18:50
цитирай
2. rustam - Логиката не върши работа
20.04.2009 19:35
когато става въпрос за вяра.Интерпретациите зависят от гледната точка.Ето защо -
Ако евангелието на Матей съдържа 80 процента от това на Марк , може и да значи, че просто Марк е преписвал от Матея, но не целия текст.
Освен това сам Христос не един път казва, че истинското доказателство за мисията му ще бъдат ЧУДЕСАТА. А те се случват непрекъснато тези 2000 години. Да не ги изброявам - само ще кажа за Небесния огън, който слиза на Божи гроб! Това е истинското свидетелство за Месията- а не материалните носители - запазените книги!
Освен това в античния свят гръцкият език е бил същото, което е днес английският в 21 век. Говорели са го всички като начин на общуване между различни народности.
И не забравяй - чудесата! Те стават и не е вярно че днес не се случват!
цитирай
3. rosidi - анонимен, rusam
20.04.2009 20:05
Така, не богохулствам, изразявам своята гледна точка.
Рустам - Чудесата са в нас, но защото ние носим божията искра. Не харесвам ролята на църквата по точно свещениците, защото манипулират ситуациите в полза на себе си. Небесния огън може и да е във връзка с гностиците, които мисля, че тези с чистата вяра, но са били анатемосани заради други изгоди
цитирай
4. nikita6864 - анонимен, rustam
20.04.2009 20:58
росиди, просто изразява свотя гледна точка.
цитирай
5. ka4ak - винаги съм разграничавал вяра от религия
20.04.2009 23:19
религията е най-смъртоносното зло за човечеството,
защото впряга нашата вяра в самоубийствени войни в
името на Бог и ги оправдава пак с Бог.Удобно оправдание за нашите слабости и незнание.След като
те учи да си подчинен,винаги се намира някой да
ни почини!Бог не допуска да има равенство,ти си там долу и аз ще те водя!
Аз вярвам в свободата на духа и любовта към другия човек,но не да го подчиниш,а да му помогнеш да стане и той свободен за да вървиме заедно по пътя на познанието
цитирай
6. vmir - Слаб и разочароващ постинг, по-точно, крайно неумел опит за аргументиране на твърдение.
20.04.2009 23:56
Нелогичност и противоречивост. Достатъчно е да погледнем фундаменталното твърдение: “Вече на всеки здраво мислещ човек му стана ясно, че християнството е прокарано с определена цел – подчинение на обществената маса”. Сякаш, в продължение на векове не е имало здраво мислещи хора, щом самите управляващи са подлагали християните на най-жестоки гонения, сякаш мъчениците на вярата са били глупаци до един, за да не загреят каква услуга правят на преследвачите и мъчителите си, да не намесваме днешните управляващи и отношението им, че и без тях кашата е повече от допустимото.

Втората част от фундамента – кой от кого е преписал или, още по-“сензационното”: ама не той го бил писал, ауууууууу, какви лъжци, бива ли да ни будалкат така елементарно??? И какво общо имат подобни “открития” към стойността на написаното – все едно да твърдим, че десетките томове на Тодор Живков са лъжа, защото не са писани лично от него или Майка Тереза е измамничка, защото не е разобличила посланията, написани от нейно име. Същото важи за почти всички държавни глави и немалко учени, а автентичността на посланията на апостол Павел не ги поставя в друга категория, нали?!

И третата част от фундамента на постинга – доста несериозната теза за добрата вяра и лошите попове не се нуждае от специална критика, т.к. ми се струва, че поне тук определението за здраво мислещия човек е достатъчно, за да предположи нелепостта на подобна инфантилна постановка. Един вид: "Ние сме си добри и без църква, попове и книги, даже точно те искат да ни лишат от добротата ни".
цитирай
7. nikita6864 - коментар 6 е
21.04.2009 00:05
слаб и разочароващ коментар, по-точно, крайно неумел опит за аргументиране на твърдение.
цитирай
8. vmir - коментар 7 е крайно нагъл коментар, щом цитира като собствено мнение предходния коментар.
21.04.2009 00:32
цитирай
9. nikita6864 - кое му е наглото вмире?!
21.04.2009 00:36
просто твоето мнение за постинга, съвпада с моето мнение за коментара ти.
цитирай
10. cornflower - ХРИСТОС ВОЗКРЕСЕ!
21.04.2009 06:29
Това ли ни посвещаваш за празника?
Къде е твоята вяра и кому служиш?
Не наливай вода в мелницата на продажниците - друговерци!
Подобни трактовки са ненужни, защото днес народа ни има нужда от обединение повече от всякога.
Извини ме, но сякаш слушам червената активистка Илиана Дончева...
цитирай
11. vmir - Никиточка, че мисълта ти е съвпаднала с моята на 100% процента е прекрасно,
21.04.2009 08:26
но се съмнявам дали скромното ми мнение е достойно за оценката на вековни ненавистни спекулации...
цитирай
12. nikita6864 - достойно е
21.04.2009 09:07
цитирай
13. анонимен - Текстът ми хареса
21.04.2009 09:11
и си го копнах. Напълно съм съгласна, особено с последната част за вярата. Ако носиш вярата в сърцето си, посредници не са ти нужни!
цитирай
14. rosidi - отговор
21.04.2009 11:23
Вярно, не съм изкючителен творец, но и това което ни предлагат в последно време по телевизията по-скоро разколебава отколкото да затвърди вярата, аз вярвам, че всеки носи божията искра и не му е нужен последник в това. Имам нужда да посетя църква и това да речем е към 18 ч вечерта - църквата е затворена, нима Бог има работно време и понеже ми се случвало и понеже познавам и свещениците, които са по-големи търговци от нас за това и написах този постинг. Знам, че ще предизвикам вълнение, това си е реда на нещата, но пък част от нещата съм ги взела от Нешанъл географик, така че не изказвам някакви лъжи. Присъствах на открит урок по вероучение и бях ужасена от начина по който сливенския епископ обясняваще 10 божи заповеди на децата и други подробности за религията. Те искат децата да вярват сляпо, в крайно подчинение. Просто не съм съгласна с това в крайна сметка религията е свободен избор. Мисля, че преди Новия завет и по римско време хората са вярнали в много богове и вярата в един бог, когато е наложена и приета, дава възможност да се манипулира обществото, както е и станало. След години на базата на християнството е създаден исляма (това го има в учебника по история 6 кл.), които е имал за цел да обедини арабските племена.Не съм искала никого да засегна, това са просто факти.
цитирай
15. rosidi - Никита
21.04.2009 11:24
Благодаря ти за подкрепата
цитирай
16. cornflower - Материалът е поднесен с претенции ...
21.04.2009 12:57
Материалът е поднесен с претенции да даде отпор на вярата и това ме възмути, защото ми прозвуча поръчково. А ефирът е достатъчно задръстен от такива, с цел именно да се манипулират масите. Вярата е вътрешно око, проглеждане за Истината и съвсем логично е управляващите да поддържат ниско ниво на грамотност у хората и да бъдат нехайни към Православието. Тенденциозно дори да допускат нашествие на други вери и секти, с цел да разбиват цялото.
Ние, българите имаме нужда Църквата ни най-после да `възкръсне`. Това зависи изцяло от нас. Час по-скоро да се въведе Вероучение в училищата. Това значи истинска демократична власт! Това значи нова Патриаршия, която да прогони търговците от храма - защото истина е, за съжаление, че тя се материализира.
Всичко това се допуска, за да бъдат хората не приобщавани, а отблъсквани от Църквата, с единствената цел да бъдат лесно управляеми. Сещате се за изказването на Бойко Борисов в Чикаго за материала...
България има нужда от интелигенция, не сляпо вярваща в партии и сектантски дрогирана от друговерци, а от хора с висок дух и морал, от хора с чисти сърца и умове, ЗА ДА Я БЪДЕ...
Това може да ни го даде само Православието!

Извинявам се, ако съм те засегнала.
цитирай
17. rosidi - cornflower
21.04.2009 14:03
очаквах да има такива коментари, но да ти кажа за мнението ми към религията, която да се изучава в училище трябва да бъде представена много деликатно и във вариант по-скоро - изучаване на традициите, празниците и ритуалите на религиите. Говоря за основните религии за да се създаде една основа на толерантност към религиите, а не нетърпимост както е до сега.
цитирай
18. rustam - Най - удобно им е
21.04.2009 15:40
на православните попове-функционери да им постелят в светското училище и те да се курдисат наготово!
Лицемери - вместо да се вгледат в себе си и собствения си морал , седнали да анатемосват Минисъра.Не се гледат - прелюбодейци, пияници и антихристи , ами искат и монопол върху душите на децана ни.
Не могат да привлекат младите в църквата, не защото те нямат нужда от духовност, а защото това става с личен пример преди всичко! Мислят си че като сложили расото и пуснали лакет бради - ще се прикрият! Антихристи!
Съгласен съм с недопускането на вероучение в училище! Божият дом е църквата - който има нужда ще намери Бога там.
цитирай
19. cornflower - Бог е истина и любов
21.04.2009 17:08
и децата трябва да го пуснат в сърцата си. И всички.
Отговорете ми на какво се дължи безобразното състояние на образованието и обществото ни като цяло?! Защо държавата ни пропада?!

А антихристите - вън от Църквата!
цитирай
20. rosidi - cornflower
21.04.2009 17:27
Децата ни са продукт на обществото ни за съжаление. Образованието също много пострада от една страна учебниците са много и написани от хора никога не стъпвали в училище и вместо да научат на нещо децата те по-скоро зубрат или преписват. Учителите са с по-малко права от всички и съответно авторитета е толкова. Класовите различия започнаха да се проявавят в светското ни училище и деца и родители се мъчат да държат ниво на оеднаквяване с другите, това вече от своя страна поражда и омраза и агресия, масмедиите дават своя принос ииии като резултат накрая и до религиозни спорове стигаме, но основен фактор на всичко това е семейството. То трябва да внуши основните цености и уважението към другия, но точно там нещо куцат нещата
цитирай
21. cornflower - . . . и не на последно място - защо д...
21.04.2009 21:18
...и не на последно място - защо деца, деца убиват?
цитирай
22. rosidi - cornflower
21.04.2009 21:27
не знам, моето обяснение, че май прекалено реални станаха и филмите и игрите и фактора класово разделение, което озлобява и силния момент на базнаказаност и ...стига седо това.Все на някъде трябва да избие.
цитирай
23. strianakiev - Как смятате защо Исус Христос...
22.04.2009 08:29
категорично е забранявал на своите последователи да записват това, което се е случвало с него докато е бил жив...Докато е бил жив и последния му ученик никой не си е позволявал да прави писмено съобщение за живота на Исус Христос? Историческа истина е че Исус Христос не е ходил на училище и не е бил обучаван по стандартите на неговото време...Заедно с Йоан Кръстител са учили при есеите. В едно селище до Мъртво море. Есеите казват, че истинското познание не се получава от писмото, а чрез вярата...Идеята да се опише живота на Исус Христос е на апостол Павел, който няма куража да напише сам за живота на Исус Христос по простата причина, че Павел никога не е живял с Исус Христос. Павел не е виждал на "живо" своя учител, както самия той твърди. Най-прекия път да "убиеш" един известен човек е да му напишеш битието. Веднага започват спорове. Пример от днешния ден: примата на българската естрада Лили Иванова не харесва написаното за нея въпреки, че е ставало с нейно съгласие...Христос е жив чрез нас и каквото и да кажем за Него няма да е истина...Та нали това означава, че той е поел върху себе си нашите грехове и така сме спасени...Обикновения човек не може да понесе собствените си грехове...Кой може да опрости моя грях към съседа ми Пешо...Това може да стори само самия Пешо и никой друг...но ако Пешо е умрял и не може да направи това...тогава, какво става?
цитирай
24. reason - Съгласна съм с втория коментар - ...
22.04.2009 09:36
Съгласна съм с втория коментар - логиката не върши работа когато се опитваш да убедиш "вярващ" с научни доводи. Трябва да се действа по-хитро - първо го убеждаваш, че няма Дядо Коледа. После минаваш на някои по-трудни темички (че няма щъркел/зелка, който носи децата) и чак като го проумее и това, минаваш на Християнството. Ето го първия коментар - "Не богохулствай!" - толкова научно и подкрепено от неоспорими доказателства мнение не съм чувала :-)
цитирай
25. luben - По темата
22.04.2009 11:04
има изписано страшно много... и е наистина интересно. Може да се говори надълго и широко за несъответствията в Библията, за нелогичните неща там, за фактът, че хора са се събрали и 300 години след Христос са решили кое е редно, кое не, кое да влиза в Библията и кое не, както и още много факти, но искам да отбележа, че последните думи на постинга до голяма степен съвпадат с вярванията на гностиците - да достигнеш Бог в себе си с познание и без участието на църква/свещенници (това е ужасно опростено и много кратко "определение"). Богомилите са били също гностици. Просто не-гностическото течение на църквата се налага и отстранява (логично е, защото се предлага много по-лесно достигане на Бог - при неразбиране - с посредничеството на институция, а не чрез познание, вглъбяване, разбиране) останалите, след което с времето се оформя институционализирането и политизирането на институцията. Което не значи, че всички свещенници и духовници са политизирани и неискрено вярващи.

Хубаво е, че напоследък излязоха и имаме достъп до много сериозни публикации по тези теми (хора, работещи десетилетия по темите и истински запознати с история, религия, Библия) и всеки има възможност при наличие на интерес (а и в Интернет има качени доста материали) да прочете нещо сериозно и аргументирано.
цитирай
26. vmir - За мен е чиста демагогия твърдението, че човек, който не понася свещениците или църквата, може да има вяра.
22.04.2009 13:00
Та нали морала предопределя как и свещеника ще си изпълнява задълженията, а специалните му знания са просто надграждане или модификация на морала, който споделяме всички? Откъде накъде ще очакваме от свещениците да направят “лошите” каквито на нас ще ни харесат, защото ние сме “добрите”. Ролята на свещениците за мен е да носят и поддържат знанието за нормите на поведение и взаимоотношения като един достъпен и наличен за всички коректив, защото без тях всеки ще смята единствено себе си за праведен, а всички останали – за грешници. От тук нататък, да искаме от свещениците да са безгрешни е не по-малко нелепо, отколкото да очакваме капиталисти да не членуват в социалистически партии, след като самата комунистическа идеология е създадена с парите на фабриканта Енгелс, който е знаел, че ако подели презрения си капитал с работниците, никой няма да чуе за комунизма.
цитирай
27. анонимен - Сър Вайвър
22.04.2009 14:01
Хм, напоследък по документалните канали излязоха доста филми за Исус и евангелията, твърдейки, че се базират на последни резултати от проучванията.
Няма начин да провери човек кое е вярно и кое - не е, ама съм по-склонен да вярвам на онези филми, отколкото на този автор - най-малкото, защото той прави заключения на базата на откъслечна информация.

Например в онези филми изрично са упоменати кои са евнагелистите - и те се знаят, че не са учениците на Исус, просто някои имат същите имена. Така че тезата как Матей не бил Матей е смешна - то се знае, че е друг Матей, и кой точно е той.

Освен това авторът "забравя" да спомене, че Константин, който налага християнството като официална религия, е направил събор, на който са разгледали всички налични християнски текстове и са решили кои ще влязат в Библията и кои - ще останат извън, т.е. еретични. Много важен момент, бих казал...

Кой е крив и кой е прав - не знам, но съветвам всички да използват малко разум, когато четат/гледат каквото и да е...
цитирай
28. анонимен - Много добре написан текст :)
04.07.2010 12:47
Текста много ми хареса! Подкрепям мнението ти. Защо точно тогава се е появило християнсвото едва преди 2000 години, а преди това ?! Та нали е имало хора около 200 000 години преди това. Мисля че трябва да се разбере че "Бог" е в самите нас, нашите мисли чувства, действия, постъпки определят съдбата както на околните така и на нас самите. Хората винаги са имали нужда да вярват езичници(както нашите предци), християнство, ислям, индуизъм , юдеизъм, будизъм.Това е бил един лесен начин да се обединят хората за да се създава общност.
цитирай
29. анонимен - HFcTypiUXNzijPjw
24.05.2011 04:01
Now I know who the brainy one is, IВ’ll keep loikong for your posts.
цитирай
30. анонимен - LECzvZJpjtb
24.05.2011 07:29
AFAIC that's the best asnwer so far!
цитирай
31. анонимен - woiIzdSaucdp
24.05.2011 07:50
AFAIC that's the best aneswr so far!
цитирай
32. анонимен - RqzykVKxtzwXqCr
24.05.2011 11:44
And I thought I was the sensible one. Thanks for setting me srtiahgt.
цитирай
33. анонимен - GesKDoUTgXFsrxKr
24.05.2011 14:42
KWFrif <a href="http://uwnusapycuty.com/">uwnusapycuty</a>
цитирай
34. анонимен - pMVvgRyThC
24.05.2011 15:00
wAgeqN <a href="http://nvxtpsaoczcz.com/">nvxtpsaoczcz</a>
цитирай
35. анонимен - IpCJYYVRlGwTTOPLdx
24.05.2011 15:04
ZtL9iT <a href="http://mxhcujkcmewx.com/">mxhcujkcmewx</a>
цитирай
36. анонимен - bXSbxiwlYJ
24.05.2011 15:29
VPZgPy <a href="http://bxbnsoajmejh.com/">bxbnsoajmejh</a>
цитирай
37. анонимен - uHioPDyCONvfb
24.05.2011 19:30
Now thatВ’s sbutle! Great to hear from you.
цитирай
38. анонимен - nGraOWZtVCE
25.05.2011 13:49
78oTdm <a href="http://sjdejwdptepe.com/">sjdejwdptepe</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosidi
Категория: Тя и той
Прочетен: 721195
Постинги: 264
Коментари: 2023
Гласове: 16779
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930